Un tribunal rus a anulat licența de tipărire a ziarului independent Novaia Gazeta

FOTO - Hepta
  • Novaia Gazeta, una dintre ultimele media independente din Rusia, redusă la tăcere de un tribunal.
  • Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere a presei din Rusia, a acuzat publicația că nu a furnizatdocumente legate de o schimbare de proprietate în 2006.
  • Redactorul-șef Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a susține știrile critice în Rusia, a declarat că va face apel.

Novaia Gazeta, una dintre ultimele instituții de presă independente care mai publică în Rusia, a rămas luni fără licența de presă, ceea ce înseamnă că i s-a interzis să mai funcționeze, potrivit Reuters.

Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere a presei din Rusia, a acuzat publicația că nu a furnizatdocumente legate de o schimbare de proprietate în 2006.

În fața instanței, redactorul-șef Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a susține știrile critice în Rusia, a declarat că decizia a fost „o lovitură politică, fără nici cel mai mic temei juridic” .

Dmitri Murato va face apel

Novaia Gazeta, un pilon al scenei media din Rusia încă de la înființarea sa în 1993, cu bani proveniți din premiul Nobel pentru Pace acordat ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, și-a creat o nișă ca principal organ de investigație din Rusia, chiar și în timp ce libertățile presei au fost treptat reduse.

În martie, și-a suspendat operațiunile în Rusia după ce a fost avertizată pentru că a încălcat legile nou-apărute care impun o cenzură strictă a relatării conflictului din Ucraina.

De atunci, personalul a înființat un nou organ de presă online în Europa, ale cărui publicații au fost, de asemenea, blocate de autoritățile ruse.

Muratov a rămas în Rusia, iar în aprilie a fost atacat de susținătorii războiului, care au aruncat cu vopsea roșie pe el.