Vaccin anti-COVID fals, descoperit în China. Ce puneau de fapt în seringi

Sursa foto: Profimedia
  • Autoritățile chineze au arestat peste 80 de persoane care produceau un vaccin anti-COVID-19 fals.
  • Poliţia a constatat că, din septembrie 2020, cei implicaţi au „obţinut profituri uriaşe din realizarea vaccinurilor.

Peste 80 de chinezi au fost reținuți după ce au fost prinși că produceau și vindeau un vaccin anti-COVID contrafăcut, transmite CNN.

Potrivit procurorilor, aceștia sunt cercetați pentru practicarea ilegală a medicinei și pentru fraudă cu vaccinuri. Suspecții au fost implicați în producerea a cel puțin 3.000 de doze de vaccin anti-COVID fals.

De altfel, Interpol a îndemnat încă din decembrie 2020 toate cele 194 de state membre să aibă în vedere aceste activități infracționale.

Oamenii legii au mai constatat că, din septembrie 2020, cei implicaţi au „obţinut profituri uriaşe din realizarea vaccinurilor din soluţie salină şi vânzarea acestora la un preţ mai mare”.

China şi-a vaccinat populaţia cu vaccinuri de la două companii, Sinovac şi Sinopharm, şi ambele au fost distribuite şi în alte ţări, inclusiv în Turcia.

Ambele companii au declarat iniţial că vaccinurile lor au fost eficiente cu peste 78%, dar studiile în stadiu întârziat ale candidatului Sinovac din Brazilia au raportat o rată de eficacitate de 50,38%.

Sinovac şi-a păstrat vaccinul, chiar dacă unele ţări l-au supus unor teste şi au întrerupt distribuirea.

Sinopharm, compania de stat al cărei vaccin a fost primul care a fost aprobat în China, a declarat că produsul său a fost 79,34% eficient în studii.