• În timp ce celebritățile se pot folosi de statutul lor pentru a influența factorii de decizie, faima lor se poate întoarce împotriva lor dacă procurorul decide să dea un exemplu în cazul unei infracțiuni comise de o persoană cunoscută.
  • În cazul în care Smith ar fi acuzat, el s-ar confrunta cu o acuzație de agresiune contravențională, care prevede o pedeapsă de până la șase luni de închisoare.
  • Chiar dacă este urmărit penal și condamnat, experții juridici spun că există alternative la trimiterea în judecată, care ar putea duce la o pedeapsă la fel de ușoară ca obligația de a participa la cursuri de gestionare a furiei.

Palma dată de Will Smith, văzută în întreaga lume la Oscaruri, a fost în mod clar o infracțiune, spun experții în drept, dar șansele de a fi acuzat sunt mici și chiar dacă ar fi condamnat, probabil că nu ar avea de înfruntat mai mult decât o palmă – pe încheietura mâinii.

Smith a lăsat milioane de martori stupefiați duminică, când a intrat pe scena Teatrului Dolby și l-a lovit pe Chris Rock în față după ce comediantul a făcut o glumă despre soția sa, Jada Pinkett Smith, care stătea cu actorul în primul rând.
Departamentul de poliție din Los Angeles a declarat că a fost la curent cu incidentul, dar că nu a făcut nicio anchetă deoarece Rock a refuzat să depună plângere la poliție.

Deși poliția ar putea, din punct de vedere tehnic, să deschidă o anchetă pe baza transmisiunii premiilor Oscar, nu ar face acest lucru fără participarea lui Rock, a declarat avocatul apărării Alan Jackson, fost procuror al comitatului Los Angeles care a supravegheat cazuri de profil înalt.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Ar face ei vreodată, într-o lume practică, acest lucru când Chris Rock spune: Nu voi coopera cu o anchetă penală? Nici într-un milion de ani. Poliția din Los Angeles respiră probabil un relativ suspin de ușurare că nu trebuie să se implice în cazul a doi actori de profil înalt care se duelează pe o scenă mondială”, a spus Jackson.

Procuratura orașului Los Angeles, care se ocupă de urmărirea penală a infracțiunilor minore, a refuzat să comenteze, dar a declarat că nu poate formula acuzații fără o sesizare a poliției.

„Dacă Will Smith va fi acuzat, nu pot vorbi despre ce acuzație ar fi”, a declarat purtătorul de cuvânt Rob Wilcox. Veștile despre celebrități cu probleme au fost o constantă în Los Angeles încă de la începuturile Hollywood-ului, iar întrebările care apar frecvent sunt dacă cei bogați și puternici beneficiază de o justiție diferită.

„Chestia cu celebritatea intră în joc, din păcate”, a declarat fostul procuror districtual din Los Angeles, Steve Cooley. „Dacă un oarecare Joe Blow ar fi comis acest act în fața unui ofițer de poliție, ar fi putut să scape de el? Probabil că nu”.

Dacă Smith nu va fi acuzat, ar putea pune în pericol credibilitatea sistemului judiciar”, a declarat Jody Armour, profesor de drept la University of Southern California.

„Aș fi surprinsă dacă procurorul orașului nu se va gândi serios la acest lucru deoarece a fost atât de public”, a declarat Alison Triessl, un avocat de apărare penală care s-a ocupat de multe cazuri de agresiune contravențională. „Trimit ei un mesaj greșit dacă nu-l urmăresc penal?”