- DIICOT și MAI se laudă cu sute de descinderi într-o singură zi
- Vela: N-a fost o figură de stil când am zis că suntem cu ochii pe ei
- DIICOT a mai făcut Ziua Z și în 2018, dar nu știe bilanțul
România e în febra Black Friday, așa că și polițiștii si procurorii DIICOT au organizat azi un uriaș exercițiu de PR. I-au zis Ziua Z. Sute de percheziții, la zeci de clanuri interlope, în dosare cu un prejudiciu total de peste 200 de milioane de lei și aproape 400 de suspecți duși la audieri. Primul care a ieșit cu declarații bombastice a fost Marcel Vela, ministrul de Interne.
Marcel Vela, ministrul de Interne: „Am ales această zi, ziua Z, pentru că va fi uşor de memorat pentru ei care vor analiza activitatea MAI. Ziua Z, 11.11, România. Atunci când am spus că suntem cu ochii pe ei, să ştiţi că nu a fost o figură de stil.”
A urmat ministrul Justiției, cu o promisiune… greu de respectat.
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: „Avertizez pe toți cei care au intenția de a săvârși infracțiuni: statul va da o ripostă fermă tuturor infractorilor.”
Acum doi ani, am mai avut o Zi Z, când tot DIICOT mobiliza mii de polițiști și jandarmi, pentru sute de percheziții, în zeci de județe. Întrebați câte arestări preventive, trimiteri în judecată și condamnări au rezultat după Ziua Z din 2018, DIICOT a răspuns: „Nu știm.”
Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol: „ E totuși o știre pozitivă și e bine că s-au realizat aceste percheziții. (..) Mi-aș dori să văd și eu care este finalitatea acestor acțiuni, căci percheziții se pot realiza fără nicio problemă, însă e de văzut câți dintre membrii clanurilor vor ajunge după gratii.”
Ultimele cifre arată faptul că România stă foarte prost la capitolul condamnări în cazul grupărilor infracționale și al constatării infracțiunilor de trafic de carne vie. Marcel Vela a anunțat că proiectul lui cu poliția animalelor a trecut de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență, iar 488 de polițiști se vor ocupa exlusiv de această legislație de protecție a animalelor. Cosmin Andreica spune că în acest moment există 150 de polițiști care se ocupă de traficul de persoane.
Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol: „Aceste grupări sunt foarte bine organizate, se protejează foarte eficient, își acoperă urmele și orice timp pierdut reprezintă pentru ei posibilitatea de a-și acoperi infracțiunile.”