Ar trebui să îți faci analizele înainte de vaccinarea cu AstraZeneca? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Un bărbat din Gorj, vaccinat la rapel cu Moderna în loc de Pfizer. A fost întocmit dosar penal pentru neglijență în serviciu Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre
  • Autoritățile nu pot recomanda un set de analize care să fie făcute înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca
  • Motivul ar fi acel că nu a fost identificat un profil de risc pentru aparația efectelor adverse
  • Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

Autoritățile nu pot recomanda un set de analize care să fie făcute înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, tocmai pentru că nu a fost identificat un profil de risc.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, întrebat, joi, dacă oamenii nu ar trebui să își facă analize înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, a răspuns că experții au analizat la nivel internațional toate cele 222 de cazuri raportate și nu au identificat un profil de risc, chiar dacă majoritatea cazurilor au fost înregistrate la persoane sub 60 de ani, mai ales la femei.

„Vaccinul de la compania AstraZeneca a fost folosit pentru persoanele cu vârste de până în 55 de ani sau chiar până la 60 sau 65 de ani, în funcție de recomandările fiecărei țări în parte. Experții nu au recomandat în momentul de față o impunerea unei limite de vârstă”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Când jurnalistul i-a atras atenția că a întrebat altceva, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns că din moment ce nu au fost identificați factori de risc, autoritățile nu pot recomanda un set un pachet de analize care să fie făcute anterior vaccinării.