UPDATE 16:00 – România continuă vaccinarea cu AstraZeneca

„Situația epidemiologică generată de pandemie e ingrijoratoare cu circa 4.500 de cazuri noi raportate zilnic și peste 150 de decese în fiecare zi. (…) Așa cum s-a susținut de Agenția Europeană a Medicamentelor, precum și de Centrul European de Control al Bolilor, boala COVID se asociază cu un risc ridicat de spitalizare, de deces. Evenimentele trombotice raportate sunt foarte rare și beneficiile vaccinării depășesc riscurile. Având în vedere contextul epidemiologic din România este important să se continue vaccinare cu toate produsele disponibile. Este imperios necesar ca un procent cât mai mare din populație să se vacineze”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței.

De asemenea, coordonatorul campaniei a spus că România va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Cei care au primit prima doză din serul AstraZeneca, vor face rapelul tot cu același ser. „În cazul celor care au făcut tromboze după prima doză de AstraZeneca, se va analiza oportunitatea continuării vaccinării cu un alt vaccin”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Știre inițială

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, va comunica joi decizia țării cu privire la administrarea serului AstraZeneca. Anunțul vine în contextul în care mai multe țări au decis să oprească sau să limiteze administrarea serului.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Agenția Europeană a Medicamentului a studiat aparația cazurilor de tromboză după utilizarea serului AstraZeneca și a ajuns la concluzia că evenimentele pot fi asociate. Astfel, aparația cheagurilor de sânge se va regăsi pe prospectul vaccinului la categoria efectelor adverse rare.

Spania spune că doar persoanelor cu vârsta peste 60 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca, iar Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani. Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt ser. Belgia va înceta administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta sub 56 de ani în următoarele patru săptămâni.