• EMA a stabilit miercuri, 7 aprilie 2021, că există o relație de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge.
  • Mai multe țări europene au luat în considerare combinarea vaccinurilor anti-COVID, în cazul celor care au primit prima doză de ser de la AstraZeneca.
  • Germania le-a recomandat cetățenilor, încă de la 1 aprilie, să se vaccineze cu alt ser decât AstraZeneca la rapel.
  • Franța a impus restricții de vârstă: AstraZeneca este primit de persoanele de 55 de ani și de peste 55 de ani.
  • România: Valeriu Gheorghiță a declarat că nu s-a pus problema ca vaccinul AstraZeneca să fie retras complet.
  • Valeriu Gheorghiță: „Dacă se impune o limitare a vârstei, vom lua o decizie privind schema de vaccinare. Combinarea vaccinurilor nu este recomandată”.

Mai multe țări europene au luat în considerare combinarea vaccinurilor anti-COVID pentru cei care au primit prima doză de ser de la AstraZeneca, relatează Reuters.

Campaniile de vaccinare au avut de suferit la nivel global, după ce un număr mic de oameni a raportat efecte adverse precum cheagurile de sânge, în urma vaccinării cu AstraZeneca.

Miercuri, 7 aprilie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului a prezentat rezultatele evaluării vaccinului AstraZeneca, stabilind că neobișnuitele cheaguri de sânge pot fi listate drept efecte adverse rare ale serului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

EMA a transmis miercuri că le recomandă celor vaccinați cu acest ser să rămână vigilenți timp de două săptămâni de la vaccinare.

În timp ce mai multe țări au oprit vaccinarea cu AstraZeneca, altele au stabilit restricții de vârstă.

Situația este încă incertă, iar specialiștii în sănătate caută soluții pentru cei care au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca, dar acum nu mai sunt eligibili pentru rapel, conform noilor reguli.

Agenția Europeană a Medicamentului nu a comentat posibilitatea ca vaccinurile anti-COVID să fie combinate, însă unii experți au spus că serul targetează aceeași proteină spike a virusului, așadar, un mix de seruri ar putea ajuta organismul uman să combată virusul. Totuși, nu există încă dovezi că această metodă ar fi eficientă.

Cum se poziționează țările europene în contextul combinării de vaccinuri anti-COVID

Germania a fost prima țară europeană care le-a recomandat cetățenilor sub 60 de ani, încă de la 1 aprilie, să se vaccineze la rapel cu alt vaccin decât AstraZeneca.

Norvegia va lua această decizie pe 15 aprilie. „Ori te vaccinezi cu o singură doză de vaccin de la AstraZeneca, ori primești o combinație de vaccinuri”, a declarat pentru Reuters Sara Viksmoen Wattle, fizician la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Marea Britanie declara încă de la finalul anului 2020 că ar permite oamenilor să primească doze de vaccin anti-COVID de la producători diferiți, însă doar în cazuri speciale sau în sistem de urgență.

Finlanda a oprit vaccinarea cu AstraZeneca pe 29 martie și a impus restricții în ceea ce privește vârsta: doar persoanele de 65 sau de peste 65 de ani vor primi serul.

În Franța, problema afectează sute de mii de oameni. Francezii au recomandat ca serul AstraZeneca să fie primit de persoanele de 55 de ani sau de peste 55 de ani.

Cum se poziționează România în contextul crizei vaccinurilor AstraZeneca

Medicul Adrian Marinescu a comentat decizia EMA privind vaccinul AstraZeneca, declarând pentru Aleph News că „Era de așteptat. Ce s-a schimbat față de datele pe care le aveam de curând este că avem o relație de cauzalitate între vaccin și cheaguri, dar acest lucru se întâmplă foarte rar”.

„Avem puține variante de vaccin și nu avem de unde alege. Nu ne-am putea permite să eliminăm vaccinul de la AstraZeneca. Trebuie să vedem care sunt factorii de risc și să schimbăm vaccinul pentru acei oameni”, a mai spus Adrian Marinescu la Aleph News.

Valeriu Gheorghiță a declarat pentru Digi24 că „Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. Dacă se va impune o limitare a vârstei și există persoane care au primit prima doză și sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare”.

Valeriu Gheorghiță, despre combinarea vaccinurilor anti-COVID

„Nu este recomandată combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar și peste. Va fi luată o decizie în cursul zilei de joi. Aceasta va fi clară și se va referi la toate scenariile, inclusiv la cea de-a doua doză de vaccin, dacă rămâne același vaccin sau nu”, a explicat Valeriu Gheorghiță.