- Cele mai multe medicamente nu afectează eficiența vaccinurilor anti-COVID
- Singurele riscuri, şi acelea minime, sunt pentru oamenii care iau anticoagulante
- Radu Iliescu: Nu trebuie să îţi faci griji dacă iei tratament şi îţi faci vaccinul
Cu cât se apropie ziua în care te vei vaccina, parcă cu atât se adună tot mai multe întrebări. Cu siguranță te întrebi despre riscurile la care te-ai putea expune dacă iei și alte medicamente.
Farmacologul Radu Iliescu spune că în prospectele celor două vaccinuri nu apar astfel de contraindicații. Cu două excepții: anticoagulantele și anti agregantele plachetare. Dar și în cazul acestor grupe de medicamente, există riscuri minime.
„Să nu interpretăm noi ca pacienţi, ca oameni din populaţia generală, am auzit că există contraindicaţii şi decid eu tratamentul, aşa cum nu o facem în general pentru niciun fel de altă boală”, a spus prof. dr. Radu Iliescu.
Radu Iliescu spune că decizia finală de inoculare cu vaccin aparține celor de la centrul de vaccinare: „În cazul unor pacienţi cu boli cronice, sau nu neapărat a unor bătrâni care ştim cu toţii că sunt destui care iau un pumn de medicamente pe zi. Ar trebui să dea curs dorinţei lor de vaccinare indiferent de medicamentele pe care şi le administrează, de dorit la sfatul doctorului”.
Nu avem motive clare să nu ne vaccinăm, spune medicul infecționist Egidia Miftode. Tot ea mai spune, însă, că există medicamente care ar putea să scadă eficiența vaccinului.
„Corticosteroizii scad foarte mult capacitatea organismului de a răspunde la un vaccin, deci, ne putem aştepta ca acea cantitate de anticorpi să fie mult mai mică, insuficientă la persoanele care sunt sub tratament cu corticosteroizi. Şi atunci, fie dacă este posibil pot să îşi scadă doza o perioadă, fie dacă nu, există acest risc un răspuns imun inadecvat. Dacă este ca cine să îşi facă o grijă, grija cea mai mare este să nu fac, să nu vin în contact cu virusul şi să nu fac o boală severă”.