Autoritățile se împiedică în calcule. Valeriu Gheorghiță spune una, INSP spune alta. Care sunt neconcordanțele campaniei

  • La început de campanie, medicul Valeriu Gheorghiță promitea 20.000 de imunizați pe zi
  • De la începutul campanie și până acum, cifrele declarate de autorități s-au tot modificat
  • Clarificări sunt importante, deoarece ne dau dovadă că nu sunt riguroși cu privire la detaliile campaniei

Când vine vorba despre cifre, pe hârtie stăm bine. La început de campanie, Valeriu Gheorghiță promitea 20.000 de imunizați pe zi. Astea sunt cifrele reale pe care le pot da centrele de vaccinare.

Numai că, de fiecare dată când ne-a spus câte centre de vaccinare din cele 376 sunt deschise, nu am auzit mai mult de 251. Nu prea se înghesuie personalul sanitar la vaccinare. Și vedem asta după cum este ajustată, săptămânal, în scădere, estimarea celor care lucrează în unitățile sanitare. Valeriu Gheorghiță spune una, Institutul Național de Statistică alta.

Pe 3 decembrie, Valeriu Gheorghiță declara: „Vorbim de circa 500.000 de lucrători în sistemul medical , atât parte medicală, cât şi nemedicală şi circa 3.500 de angajaţi în domeniul asistenţei sociale.”

Campania de vaccinare a început, dar cadrele medicale nu s-au așezat la rând. Așa că, ți-au tăiat direct jumătate din oamenii de pe listă.

Pe 5 ianuarie Valeriu Gheorghiță declara: „Persoanele care sunt în momentul de faţă estimate a fi circa 250.000 sunt… nu reprezintă persoanele care doresc să se vaccineze, ci reprezintă eşantionul real estimat al persoanelor din etapa 1.”

Și ieri cifrele au mai scăzut o dată. „Pot să vă spun că avem 125.000 de persoane vaccinate, dintr-un număr de 160.000 de angajaţi în sistemul medical,” a spus Valeriu Gheorghiță.

Ne împiedicăm în calcule

Este limpede că nu știm să numărăm doctorii și asistenții din această țară și nici în acest moment nu avem habar câți dintr ei au acceptat imunizarea. Aceste clarificări sunt importante, deoarece ne dau dovadă că nu sunt riguroși cu privire la detaliile campaniei. De asemenea, aceste cifre ne-ar arăta și încrederea pe care o au cadrele medicale în vaccin.

Și când vine vorba despre centrele în care ne vom imuniza avem neconcordanțe. Săptămâna trecută, autoritățile spunea că în etapa a doua vor fi în total 1.000 de centre de vaccinare. Ieri am aflat că au rămas doar 750. De pe listă au dispărut centrele care erau organizate în sălile de sport, pentru că autoritățile și-au amintit că va trebui să înceapă și școala.

De asemenea, nici calculele cu privire la dozele pierdute nu se potrivesc. Colonelul Gheorghiță spunea că avem o pierdere de 0,1% atunci când vorbim de dozele de vaccin. Calculele lui Vlad Voiculescu spun că din acest moment și până se încheie campania de vaccinare ar trebui să pierdem 10% din doze.