• Primarii de oraşe spun că sunt pregătiţi logistic pentru centre
  • Edilii aşteaptă finanţarea de la Guvern
  • Ministerul Sănătăţii intenţionează să plaseze răspunderea financiară pe UAT-uri

Suntem în ziua a 16-a de vaccinare și, în continuare, avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Primarii, cei care urmează să suporte, din bugetele locale, o bună parte din costurile campaniei, sunt și ei nedumeriți.

Au început deja să amenajeze spații pentru vaccinarea oamenilor, însă nu știu de unde vor veni banii. Cu cât e mai mică localitatea, cu atât mai mare e confuzia.

Am pus la sala de sport a localităţii, urmând ca noi să organizăm locaţia şi DSP-ul să se ocupe cu tot ce înseamnă funcţionarea. Normal ar fi ca Guvernul să vină cât mai repede cu acea ordonanţă de urgenţă să vedem exact cine şi cum e responsabil de funcţionarea acestui centru de vaccinare.”, a spus Ioan Alexa, primar la Podu Iloaiei.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Costul total al containerelor, precum şi sistematizarea respectivei zone, adică racordarea cu apă, la canalizare, la gaze, sistematizarea efectivă a zonei la circa 200 de mii de lei. Evident că lipsa sursei de finaţare este o problemă pentru oraşul nostru care are un buget destul de mic. Aşteptăm în continuare de la guvern să ne ajute cu finanţarea acestor centre.”, spune Cătălin Ștefan Rotea, primar în Balș.

Nu poate să vină să-ţi dea fără resursele umane şi resursele financiare. Văd un risc în a ne apuca să cheltuim. Aruncă, efectiv, în sarcina autorităţilor locale această misiune care revenea ministerului bolilor.”, a explicat Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Căminul cultural nu este pregătit pentru a servi unui scop medical. El este un centru cultural cu echipament şi mobilier specific evenimentelor culturale. Probabil că din birourile de la Ministerul Sănătăţii se văd roz, pe teren nu sunt chiar aşa de roz.”, a mărturisit Ion Tănase, primarul comunei Popricani.

Problema nu e izolată. Recunoaște asta și László Attila, președintele comisiei de sănătate din Senat. Foarte puține primării își permit să suporte cheltuielile cu vaccinarea din propriul buget.

Este o problemă naţională, chiar de siguranţă naţională. Din 3.200 de autorităţi locale sunt mai puţin de 200 care îşi pot permite astfel de cheltuieli. Peste 3.000 de autorităţi au atâtea venituri în cât au probleme de a plăti salariile propriilor angajaţi. La ora actuală dacă se ia o astfel de decizie, atunci fiecare primărie va trebui să vadă de unde poate tăia ca să-şi acopere aceste cheltuieli de organizare.”, a explicat acesta.