Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani. Medicii din România au primit bucuroși decizia EMA și condiseră că părinții nu au motive de îngrijorare, deoarece studiile clinice au arătat o eficacitate mai mare în cazul copiilor decât în cel al adulților.

„Hotărârea venită de la EMA era așteptată și se bazează pe datele din studiile clinice din ultimele luni și lucrurile sunt clare. Partea de eficacitate este chiar mai bună decât în cazul adulților. Mai ales că cei mici nu au în general afecțiuni cronice, nu intră în discuție alte motive care să interfere. Trebuie să luăm în calul că ei sunt vectori și că pot să transmită mai departe”, a spus medicul Adrian Marinescu la Alpeh News.

„În ceea ce privește expunerea vaccinării la vârste mici nu poate să fie decât o veste bună. Cu cât sunt mai mulți oameni vaccinați și mai ales la această vârstă care este foarte dinamică, este cu atât mai bine. Lucrurile depind foarte mult și de acordurile pătinților și ar trebui explicat acest lucru către ei”, a spus Ștefan Lazăr, medic infecționist la Spitalul „Victor Babeș” din București.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

De asemenea, medicul a tras atenția asupra campaniei de comunicare și asupra necesității de a le explica părinților și celor mici beneficiiile vaccinării.

„Acum există și oameni care nu acceptă vaccinarea, iar dacă au și copii nu cred că ar fi cineva care să accepte pentru copil ce nu acceptă pentru el”, a adăugat Ștefan Lazăr.

Mihai Craiu: „Studiile de intenție arată că cel puțin 40% dintre părinții din Canada și SUA nu sunt foarte hotărâți”

„Părinții sunt acum în toată lumea oarecum îngrijorați. Studiile de intenție arată că cel puțin 40% dintre părinții din Canada și SUA nu sunt foarte hotărâți. E evident că trebuie o altă comunicare. Decizia nu este una a adultului care decide pentru el, ci este un mai încărcată de emoție. În statul Texas, din 13 mai de când a început vaccinarea, și până astăzi au fost vaccinați peste 100.000 de copii”, a spus Mihai Craiu, medic pediatru.

Medicul Mihai Craiu crede că trebuie schimbată strategia de comunicare, deoarece trebuie întrebați și copiii ce cred ei despre vaccinare.

Voichița Lăzureanu: „Fetele mele de 15 ani abia așteaptă să se vaccineze”

„Cei mici nu sunt așa de mici. Sunt adolescenți. Ei știu, în principiu, ce își doresc, desigur, influențați de familie, de societate, de școală, de prieteni. Dar să știți că ei sunt pro vaccinare și spun asta din postura de mamă a unor fete gemene de 15 ani. Ele abia așteaptă să se vaccineze, pentru că au înțeles că doar așa se pot întâlni în grupuri mai mari, vor putea să meargă în siguranță la concerte, evenimente, în cluburi”, a spus Voichița Lăzureanu la Aleph News.

Valeriu Gheorghiță, a anunțat că platforma de programare pentru vaccinare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare copiii vor putea fi programați prin contul părinților.