- Etapa a doua a campaniei de vaccinare ar putea începe săptămâna viitoare
- Batrânii și bolnavii se pregătesc de vaccinare, dar nu există o decizie oficială a includerii lor în etapa a doua a campaniei
- Vaccin vor primi și oamenii cu risc ridicat, dar și lucrătorii din domenii esențiale
Batrânii și bolnavii se pregătesc de vaccinare, dar nu există o decizie oficială a includerii lor în etapa a doua a campaniei. Abia au început să se facă listele. Următoarea etapă ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.
Advertisment
Etapa a doua vine cu mai multe misiuni pentru autorități. Se urmărește imunizarea populației cu vârste de peste 65 de ani, iar noi avem aproximativ 4 milioane de oameni încadrați în această categorie. Tot în etapa a doua vor fi vaccinați și cei cu boli cronice, însă listele cu acești bolnavi nu au fost încă finalizate.
Vaccin vor primi și oamenii cu risc ridicat, dar și lucrătorii din domenii esențiale. Și aici vom avea cam un milion și jumătate de persoane. Spre exemplu, personalul din domeniul apărării, cel din sectorul economic vital, din învățământ, dar și demnitarii vor fi imunizați. Coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță, le mai dă o șansă și cadrelor medicale. Acestea se pot vaccina în continuare și în etapa a doua.
Recomandări
Care sunt categoriile de persoane care se pot vaccina
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrătorii din domenii esențiale
- personalul-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
- personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești;
- personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază
- personalul din învățământ și creșe;
- personalul poștal și din servicii de curierat;
- personalul cultelor religioase;
- personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaje în unități medicale;
- personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;
Persoanele care vor avea prioritate
„Au fost stabilite anumite grupe prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 iar necesitatea stabilirii acestor grupe prioritare reiese tocmai din faptul că la acest moment cererea pentru vaccinuri împotriva COVID-19 este fără precedent şi depăşeşte cu mult capacitatea de producţie.
Recomandările internaţionale au fost tocmai de a etapiza anumite categorii populaţionale care să beneficieze cât mai rapid de vaccinarea împotriva COVID-19.
Vorbim în momentul de faţă de mai multe categorii de afecţiuni cronice care prioritizează persoanele în vederea vaccinării în etapa a doua: obezitate, făcând referire în mod deosebit la obezitatea morbidă cu un indice de masă corporală de peste 30-35, diabetul zaharat, alte boli metabolice, inclusiv boli congenitale, afecţiunile cardiovasculare cronice, afecţiunile renale cronice, afecţiunile oncologice, afecţiunile pulmonare, afecţiunile neurologice, inclusiv sindromul Down, afecţiunile hepatice moderat-severe, afecţiunile autoimune şi alte imunodepresii severe induse de boală, fie de tratament, cum ar fi pacienţii transplantaţi, la care este nevoie de un consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticoticosteroizi şi nu în ultimul rând pacienţii care au infecţii HIV SIDA”,, a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.
Partenerii noștri