• Povestea CORBEVAX a început cu aproximativ două decenii în urmă.
  • Peter Hotez și Maria Elena Bottazzi erau cercetători medicali la Universitatea George Washington.
  • Vaccinul Corbevax folosește tehnologia clasică și poate fi produs mult mai ușor decât celelalte vaccinuri anti COVID dezvoltate până în prezent.

Corbevax, un vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat în Texas și aprobat în luna decembrie în India ar putea rezolva una dintre cele mai supărătoare probleme de sănătate publică la nivel mondial: Cum să se furnizeze țărilor cu venituri mici un vaccin împotriva COVID-19 sigur, eficient și accesibil, relatează NPR.

Vaccinul Corbevax folosește tehnologia clasică și poate fi produs mult mai ușor decât celelalte vaccinuri anti COVID dezvoltate până în prezent.

Povestea CORBEVAX a început cu aproximativ două decenii în urmă. Peter Hotez și Maria Elena Bottazzi erau cercetători medicali la Universitatea George Washington din Washington, D.C., unde lucrau la vaccinuri și tratamente pentru ceea ce se numesc boli tropicale neglijate, cum ar fi schistosomiaza și anghinarele.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Când în 2003 a apărut o tulpină de coronavirus cunoscută sub numele de SARS, au decis să studieze acest virus. După ce s-au mutat la Houston pentru a se afilia la Baylor College of Medicine și la Texas Children’s Center for Vaccine Development, au creat un vaccin candidat folosind tehnologia subunităților proteice. Aceasta presupune utilizarea proteinelor dintr-un virus sau dintr-o bacterie care pot induce un răspuns imunitar, dar nu provoacă boala.

Este aceeași tehnologie ca și cea a vaccinului împotriva hepatitei B, care există de zeci de ani”, spune Hotez.

Obiectivul: vaccinarea în proporție de cel puțin 40% în toate națiunile până la sfârșitul anului.

Cei doi cercetători ar fi creat Corbevax la începutul pandemiei

Atunci când o nouă tulpină de coronavirus a declanșat pandemia COVID-19, Hotez și Bottazzi s-au gândit că ar putea să își reîmprospăteze vechea tehnologie și să o modifice pentru a o folosi împotriva COVID-19. La urma urmei, virusul care provoacă COVID-19 și virusul care provoacă SARS sunt destul de asemănătoare.

Hotez spune că au încercat să îi informeze pe oficialii guvernamentali de vaccin, dar aceștia nu au fost impresionați.

Oamenii erau atât de obsedați de inovație încât nimeni nu s-a gândit: «Hei, poate am putea folosi un vaccin ieftin, durabil, ușor de utilizat, care poate vaccina întreaga lume»”, spune Hotez.

Misiunea noastră a fost întotdeauna de a permite producerea și utilizarea tehnologiilor pentru țările cu venituri mici și medii”, a declarat Bottazzi.

Hotez spune că, spre deosebire de vaccinurile cu ARNm de la Pfizer sau Moderna și de vaccinul cu vector viral de la Johnson & Johnson, vaccinurile cu subunități proteice precum CORBEVAX au un istoric. Așa că el și Bottazzi au fost relativ siguri că vaccinul CORBEVAX va fi sigur și eficient.

Și este ieftin, un dolar, un dolar și jumătate o doză”, spune Hotez. „Nu veți găsi ceva mai ieftin de atât”.

Studiile arată că este eficient în proporție de 90%

Testele clinice au arătat că aveau dreptate să fie încrezători că vaccinul va funcționa. Un studiu efectuat în India, la care au participat 3.000 de voluntari, a constatat că vaccinul este eficient în proporție de 90% în prevenirea bolii cauzate de tulpina originală a virusului Sars-Cov-2 și de 80% împotriva variantei Delta. Acesta este încă în curs de testare împotriva variantei Omicron.

Luna trecută, vaccinul a primit autorizația de utilizare de urgență din partea autorităților de reglementare din India. Un producător indian de vaccinuri numit Biological E Ltd. produce acum vaccinul. Compania spune că produce 100 de milioane de doze pe lună și că a vândut deja 300 de milioane de doze guvernului indian.

Adevărata frumusețe a vaccinului CORBEVAX pe care doctorii Hotez și Bottazzi l-au creat este că proprietatea intelectuală a acestui vaccin va fi disponibilă pentru toată lumea„, spune Keith Martin. „Astfel, puteți obține ca producătorii din Senegal, și din Africa de Sud și din America Latină să poată produce acest vaccin special.”

În schimb, producătorii de Pfizer și Moderna, de exemplu, nu au facut publică rețeta.

Un dezavantaj al tehnologiei CORBEVAX este că nu poate fi modificată la fel de rapid cum pot fi modificate vaccinurile cu ARNm pentru a se adapta la noi variante.

Acest lucru îi obligă pe oficialii din domeniul sănătății publice să facă alegeri dificile.

Ceva care poate fi adaptat cel mai rapid versus ceva care poate fi adaptat relativ rapid, dar apoi, mai important, poate fi fabricat la o capacitate globală mare și la un cost de producție mult mai mic”, spune Prashant Yadav, cercetător senior la Centrul pentru Dezvoltare Globală din Washington, D.C. Ideea este că o anumită protecție poate fi mai bună decât nicio protecție.

Bineînțeles, vaccinul ideal ar trebui să aibă ambele calități, iar Hotez lucrează pentru a încerca să dezvolte tehnologii care pot face acest lucru.