• Apar mai multe reacții adverse după rapel
  • Explicația este că atunci apare răspunsul imun al organismului după prima doză
  • Valeriu Gheorghiță: „Nu s-au înregistrat reacții adverse ieșite din comun”

Avem mai multe reacţii adverse după rapel, pentru că apare răspunsul imun al organismului după prima doză. Chiar şi aşa, colonelul Gheorghiţă spune că nu am înregistrat cazuri de reacţii adverse severe, nici măcar la rapel. Până în acest moment nu a fost semnalat şocul anafilactic la nicio persoană vaccinată.

„Nu s-au înregistrat reacții adverse ieșite din comun. Practic, ceea ce era cunoscut şi menţionat în RCP a fost validat şi după vaccinarea a zeci de milioane de persoane. Însă aceste parestezii, ca element din punct de vedere practic sunt trecătoare și nu lasă sechele pe termen lung. Evident că creeaza o stare de anxietate pentru persoana respectivă și este de la sine înțeles acest lucru”, explică Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cele mai frecvente reacţii adverse au fost durerile la locul de administrare, obooseala, durerile musculare sau cele articulare. Primul caz grav de reacţie adversă ar putea fi cel al asistentei de la Marius Nasta care a decedat după rapel. Gheorghiţă nu crede în această posibilitate şi îţi spune că în curând vom afla şi rezultatul medico-legal în acest caz.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Reacții adverse frecvente

  • 53% durere locul de administrare,stare de oboseala şi frisoane
  • 33% dureri musculare sau articulare
  • 12% greaţă, vărsături sau diaree
  • 5% reactii cutanate,
  • 4% reactii alergice
  • 1,2% insomnia

„Referitor la cazul colegei noastre de la Institul Marius Nasta chiar astăzi am avut discuţii cu reprezentaţii Institutului de Medicină Legală. Se aşteaptă probele toxicologice, moment în care se vor face cunoscute cauzele decesului”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Apipenul a fost folosit ca medicament preventiv, dar nu e indicat să iei tratament pentru a preveni reacţiile adverse. Reacţiile uşoare şi moderate ale organismului sunt normale şi trebuie să eviţi tratamentul medicamentos care nu este necesar.