• Pfizer și BioNTech cresc producția cu 500 de milioane de doze anul acesta
  • La fabrica din Marburg vor fi produse un miliard de doze de vaccin
  • Pfizer a făcut un vaccin care poate fi stocat la -20°C
  • 2,5 miliarde de doze de vaccin Pfizer/BioNTech vor fi produse anul acesta

BioNTech și Pfizer au anunțat că vor produce anul acesta cu 500 de milioane de doze de vaccin în plus, față de estimarea inițială. Vor ajunge, așadar, la 2,5 miliarde de doze.

250 de milioane de doze de vaccin în plus vor fi produse în fabrica pe care BioNTech a cumpărat-o la Marburg, în Germania.

„Începe prin fabricarea acestui ARN Mesager printr-un proces numit transcriere in-vitro. Îți poți imagina că este o carte și faci o copie a unei pagini, ARN-ul mesager este copia. Procesul este cunoscut demult, dar nu era folosit ca ingredient al unui medicament și nici nu este folosit în scop comercial”, a declarat Valeska Skilling, şefa producţiei de la fabrica BioNTech din Marburg.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

ARN-ul mesager este produs într-un bioreactor, unde, timp de două zile, moleculele de ADN își transformă șablonul în ARN. Mai mult de 500 de secvențe de ARN mesager pot fi produse dintr-o moleculă de ADN. Dintr-o tranșă de procesare în bioreactor pot fi obținute 8 milioane de secvențe de ARN.

„Ceea ce facem la Marburg sunt primii pași în producția de vaccin. Durează cinci-șase zile aici la Marburg, sunt 50.000 de pași diferiți care trebuie făcuți până ajungem la o substanță medicamentoasă purificată”, a mai spus Valeska Skilling.

Procesul de producție al vaccinului poate fi și mai complicat. Pfizer testează o formulă obținută printr-un proces de deshidratare la minus 70 de grade și care, ulterior, poate fi stocată mai multe luni la minus 20 de grade. Și formula de acum are aprobarea americanilor și a Uniunii Europene să fie stocat la minus 20 de grade, adică temperatura unui congelator farmaceutic normal, timp de două săptămâni.