- 272 de doze de vaccin au fost pierdute de la începutul campaniei
- Asta înseamnă că am ratat vaccinarea a peste 1.300 de persoane
- În proiectul Ordonanţei de Urgenţă scrie clar: se acceptă pierderi de până la 10%
Am pierdut 272 de doze de vaccin. Fie nu au fost ţinute la temperatura stabilită, fie s-au spart, sau a rămas vaccin şi nu a stat nimeni la rând să se imunizeze. Asta înseamnă că am ratat vaccinarea a peste 1.300 de persoane. Pentru că dintr-o fiolă pot fi imunizate cinci persoane.
Advertisment
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Practic s-a irosit repet, în medie o doză pe centru. Însă trebuie să acceptăm că acest minim nu se poate reduce la zero, indifferent de cât de mult ne-am dori. Încercăm să utilizăm la maximum toate dozele pentru că este important ca toate persoanele să aibe acces la vaccinare.”
În proiectul Ordonanţei de Urgenţă scrie clar: se acceptă pierderi de până la 10%. Am întrebat autoritățile cum au ajuns la acest procent.
Recomandări
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Sunt vaccinuri multidoză, cum este cel BCG pentru care se acceptă chiar până la 50%. Aceste date sunt internaţionale şi nu sunt stabilite aceste cote în România şi foarte probabil că aceste date au fost preluate din recomandările internaţionale.”
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Sunt două chestiuni distincte. În primul rând este o chestiune de principiu, care este asumată la nivel international, faptul că există câteva doze care vor fi pierdute, doze neimputabile, asta este un principiu asumat.”
„Doi, procentul exact, numărul absolut depinde efectiv de capacitatea adminstrativă, managerială a fiecărui centru de a-şi programa şi de a găsi soluţii pentru fiecare situaţie care apare.”
Este clar că se vor pierde doze. Dar cât de atenţi suntem şi unde vrem să ajungem? O doză nu mai înseamnă de azi cinci persoane imunizate, ci șase.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Ceea ce noi ne propunem e până în 0,5% pierderi. Adică să nu depăşim 0,5. Asta e o diferenţă foarte mare între 10% şi 0,5 cum spuneţi dumneavoastră. Este ceea ce noi ne propunem prin gestionarea în fiecare centru de vaccinare.”
Partenerii noștri