• Mai multe persoane care s-au vaccinat nu s-au putut programa pentru rapel în termenul de 21-28 de zile
  • Pfizer a redus la jumătate cantitatea de doze de vaccin anti-COVID-19
  • Dacă rapelul este făcut după 42 de zile, eficacitatea nu este afectată

Rapelul pentru vaccinul contra COVID-19 poate fi făcut după 21-28 de zile de la administrarea primei doze.

Există, însă posibilitatea, ca a doua doza să fie făcută chiar și după 42 de zile, anunță oficialii Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

„Conform Precizărilor din prospect și ale OMS, efectuarea rapelului poate fi realizată in intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde conform studiilor pana la 42 de zile, fără afectarea eficacității”, precizează GCS.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

GCS a făcut aceste precizări după ce mai multe persoane care s-au vaccinat nu s-au putut programa pentru rapel în termenul de 21-28 de zile.

Doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Având in vedere ritmul vaccinărilor și scăderea numarului de doze livrate de furnizor la data de 18 Ianuarie cu 51,3% ( o diminuare cu 92.340 doze de vaccin), la acest moment exista o diferența între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni și numărul dozelor existente în stoc.

Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din transele alocate săptămânal pentru Romania, așa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completa de vaccinare pentru fiecare persoana”, precizează GCS.

Mențiunea Grupului de Comunicare Strategică vine în contextul în care Pfizer a redus la jumătate cantitatea de doze de vaccin anti-COVID-19 pe care le va livra în unele țări din UE în această săptămână, au declarat joi oficiali guvernamentali.

România a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate fiind alocată treptat până la sfârșitul lunii martie. Livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.