• Radu Iliescu, farmacolog îţi spune că nu trebuie să îţi faci griji dacă iei tratament şi îţi faci vaccinul.
  • Singurele riscuri, şi acelea minime sunt pentru cei care iau anticoagulante, care ar putea sângera când fac injecţia.
  • Egidia Miftode, infecţionist îţi spune că ar trebui să îţi faci griji să nu faci boala şi să nu faci o formă severă.

Te întrebi dacă poţi să îţi faci vaccinul pentru că iei diverse medicamente. Sau dacă părinţii tăi pot să se imunizeze, având în vedere tratamentul pe care îl iau. Radu Iliescu,  farmacolog şi prorector la UMF Iaşi îţi spune că în prospectele celor două vaccinuri aflate acum în România nu sunt specificate contraindicaţii legate de medicaţia concomitentă pentru nicio boală.

Singurele excepţii sunt la cei care iau anticoagulante sau anti agregante plachetare, când există riscuri minime de sângerare atunci când faci injecţia. Tot el îţi spune şi decizia finală de administrare a vaccinului o are medicul coordonator al centrului de vaccinare.

Prof. dr. Radu Iliescu, farmacolog, prorector al UMF Iaşi: „Să nu interpretăm noi ca pacienţi, ca oameni din populaţia generală, am auzit că există contraindicaţii şi decid eu tratamentul, aşa cum nu o facem în general pentru niciun fel de altă boală.”

Recomandări

BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
CARE E SOARTA TIKTOK
PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA
BOOTS ON THE GROUND

„În cazul unor pacienţi cu boli cronice, sau nu neapărat a unor bătrâni care ştim cu toţii că sunt destui care iau un pumn de medicamente pe zi. Ar trebui să îşi facă griji, ar trebui să îşi ridice semne de întrebare sau nu? Am să fiu extrem de scurt, nu. Ar trebui să dea curs dorinţei lor de vaccinare indiferent de medicamentele pe care şi le administrează, de dorit la sfatul doctorului, dar aşa cum bine se ştie, polimedicaţia este frecventă. Nu avem niciun motiv solid, ştiinţific de a fi preocupaţi de coadministrarea de orice alte medicamente cu administrarea vaccinului anti-Covid.”, adaugă dr. Radu Iliescu.

Nu avem motive clare să nu ne vaccinăm, îţi spune Egidia Miftode, medic infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Dar, tot ea îţi spune că există cazuri, precum a celor care sunt sub tratament imunosupresor sau cu corticosteroizi, unde vaccinul s-ar putea să nu aibă acelaşi efect.

Există vreo interferenţă între aceste vaccinuri şi medicamente

Prof. dr. Egidia Miftode, infecţionist, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Nu, nu există o interferenţă clară. Corticosteroizii scad foarte mult capacitatea organismului de a răspunde la un vaccin, deci, ne putem aştepta ca acea cantitate de anticorpi să fie mult mai mică, insuficientă la persoanele care sunt sub tratament cu corticosteroizi. Şi atunci, fie dacă este posibil pot să îşi scadă doza o perioadă, fie dacă nu, există acest risc un răspuns imun inadecvat.”