- Vedeta popularei „armonizări faciale”, ingredientul a devenit sinonim cu produsele de înfrumusețare și apare astăzi pe etichetele multor creme și în reclamele clinicilor și cabinetelor de înfrumusețare.
- Dar poate fi folosit de toată lumea? Există contraindicații și efecte secundare și care este diferența dintre cremele vândute în magazine și injecțiile administrate în clinici?
- Prin aceste 5 întrebări explicăm principalele probleme legate de acest produs.
În ultimele decenii, căutarea unui chip fără riduri și alte semne de îmbătrânire a câștigat un aliat de nădejde: acidul hialuronic, o substanță care poate fi aplicată în straturile interioare ale pielii pentru a favoriza hidratarea, a umple pielea și a da conturul dorit bărbiei, obrajilor, buzelor și pleoapelor.
Vedeta popularei „armonizări faciale”, ingredientul a devenit sinonim cu produsele de înfrumusețare și apare astăzi pe etichetele multor creme și în reclamele clinicilor și cabinetelor de înfrumusețare.
Dar poate fi folosit de toată lumea? Există contraindicații și efecte secundare și care este diferența dintre cremele vândute în magazine și injecțiile administrate în clinici?
Prin aceste 5 întrebări explicăm principalele probleme legate de acest produs.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este o substanță fabricată de propriul nostru organism și de cel al multor altor animale.
Aceasta are rolul de a menține hidratarea naturală a celulelor care formează straturile interioare ale pielii, precum și de a ajuta la susținerea și umplerea acestui țesut.
Pe măsură ce îmbătrânim și acești compuși se diminuează în mod natural, este normal ca stratul de suprafață al corpului nostru să devină flasc, să capete riduri și, în cele din urmă, să devină mai subțire.
Aici intervin aplicațiile cu acid hialuronic: scopul este de a reface sau de a crește cantitatea acestei substanțe, pentru a menține pielea la grosimea dorită.
Care este diferența dintre creme și injecții?
În prezent, acidul hialuronic injectat în procedurile estetice este obținut printr-un proces de fermentare a unor microorganisme.
Cremele conțin versiuni sintetice ale acestui ingredient.
Pe lângă procesul de fabricație, cele două tipuri de produse diferă în mod fundamental în ceea ce privește mecanismul lor de acțiune.
Specialiștii explică faptul că crema oferă molecule mari, care nu pot pătrunde în primele straturi ale pielii. Astfel, nu există nicio posibilitate ca acidul hialuronic care face parte din formulă să aprofundeze și să umple matricea extracelulară menționată mai sus.
Un efect hidratant similar, de altfel, este observat în capsulele care conțin, de asemenea, acest ingredient.
Cu toate acestea, înainte de a începe să folosiți oricare dintre aceste elemente, cel mai bine este să solicitați îndrumarea unui expert.
Pentru cine este potrivit acidul hialuronic?
În general, nu există o recomandare universală.
Rezultatele aplicării sunt definitive?
Nu. Acidul hialuronic utilizat în proceduri durează mai mult, dar este absorbit treptat de organism.
Merită să precizăm aici că nu tot acidul hialuronic este la fel: există substanțe care sunt mai consistente și altele care sunt mai maleabile.
Practicianul selectează tipul potrivit în funcție de partea feței și de efectul dorit. Pe bărbie sau pe linia maxilarului, de exemplu, poate fi necesar un gel mai ferm, în timp ce pe buze sau pe pleoape este mai bine să se aplice un produs flexibil și elastic, care va permite o mișcare mai naturală a gurii sau a ochilor.
În plus față de consistență, un alt factor care interferează cu longevitatea acidului hialuronic este mișcarea structurilor faciale.
Are tendința de a dispărea rapid în zonele care se mișcă foarte frecvent, cum ar fi buzele și ochii, și rămâne mai mult timp în părțile care sunt mai puțin mobile, cum ar fi maxilarul.
Dar, bineînțeles, experții nu așteaptă ca acidul hialuronic să fie complet epuizat înainte de a indica noi aplicații.
Există un risc de efecte secundare după procedură?
Pot apărea efecte adverse și este important ca atât specialiștii, cât și pacienții să știe cum să le identifice pentru a acționa rapid și a limita daunele.
Unul dintre cele mai de temut pericole apare atunci când produsul este injectat în părți greșite ale feței.
În acest caz, acidul hialuronic poate rămâne blocat în interiorul vaselor de sânge care alimentează fața, unde va cauza un blocaj care va duce la moartea țesuturilor în anumite părți ale nasului, buzelor sau chiar la orbire.
Pentru a minimiza daunele, se poate folosi o enzimă numită hialuronidază, care are rolul de a absorbi acidul hialuronic aplicat incorect.
Dar nici acest „antidot” nu poate fi folosit în toate situațiile: există pacienți care sunt alergici la hialuronidază și care dezvoltă reacții severe.
Pe lângă blocarea arterelor și a venelor, alte efecte secundare posibile sunt reacțiile inflamatorii, caracterizate prin roșeață și umflături, și formarea de noduli la locul de injectare.
Vestea bună este că, deoarece produsul este absorbit de organism, aceste probleme sunt, de obicei, temporare.