• Un nou raport condamnabil arată că misoginismul și hărțuirea sexuală rămân probleme serioase pentru femeile din industria muzicală britanică.
  • Conform recensământului, o treime dintre femeile muziciene au fost hărțuite sexual la locul de muncă, iar discriminarea de gen este de opt ori mai frecventă pentru ele decât pentru bărbați.
  • Disparitățile salariale, stereotipurile de gen și obstacolele în progresul carierei continuă să afecteze femeile din industria muzicală.

Misoginismul, discriminarea sexuală și hărțuirea sunt încă probleme cotidiene pentru muzicienii de sex feminin din Marea Britanie, potrivit unui nou raport condamnabil. Potrivit acestuia, o treime dintre femeile din industria muzicală au fost hărțuite sexual la locul de muncă, iar multe dintre ele au declarat că acest lucru reprezintă o barieră în calea carierei lor, scrie BBC.

De asemenea, femeile au de opt ori mai multe șanse de a se confrunta cu discriminarea decât bărbații.

Constatările provin din primul recensământ al muzicienilor din Marea Britanie, realizat de Sindicatul Muzicienilor și Help Musicians.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

Acesta a chestionat peste 6.000 de profesioniști din industria muzicală, dintre care 2.526 s-au identificat ca fiind femei.

În raport se arată că femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații și au adesea o carieră mai scurtă, în ciuda faptului că sunt instruite și educate la un nivel superior.

Mai mult de un sfert dintre femeile muzicieni (27%) au declarat că nu câștigă suficient din muzică pentru a-și susține cariera, față de 20% dintre bărbați.

În medie, femeile câștigă cu 10% mai puțin decât bărbații lor, cu un venit mediu anual de 19.850 de lire sterline, față de 21.750 de lire sterline pentru bărbați.

Autorii au calificat inegalitatea ca fiind „alarmantă”, adăugând că femeile se confruntă cu bariere înrădăcinate și structurale în calea progresului lor în carieră.

„Este vital ca industria să își ia angajamente reale și să întreprindă acțiuni „decisive” pentru a „preveni” repetarea constatărilor, a declarat Nadia Khan, fondatoarea organizației non-profit pentru dezvoltarea muzicii Women in CTRL.

„Progresul adevărat poate fi atins doar atunci când abordăm aceste probleme sistemice din față și creăm un peisaj mai echitabil pentru femeile din muzică”.

Noile constatări fac ecou un raport făcut de parlamentarii din Comisia pentru femei și egalitate în ianuarie.

Ei au descris industria muzicală drept un „club de băieți” în care hărțuirea și abuzul sexual sunt „endemice” și au cerut o legislație care să abordeze problema.

Raportul, realizat de un grup multipartit de parlamentari, a urmat o anchetă asupra misoginiei în industria muzicală, care a început în iunie 2022.

A auzit dovezi de la oameni, inclusiv fostul DJ BBC Radio 1, Annie Macmanus, cunoscută sub numele de Annie Mac, care a spus că a existat un „val mare” de dezvăluiri despre agresiuni sexuale în industria muzicală care așteaptă să fie spuse.

Radiodifuzorul și scriitorul a povestit comitetului despre o femeie fotograf care a fost dusă în turneu de o trupă exclusiv masculină, doar pentru a fi concediată după ce a respins avansurile solistului.

„Nu ar fi putut câștiga”, a spus Macmanus. „Dacă ar fi plecat cu el, ar fi fost concediată pentru neprofesionism și oricum nu a vrut să meargă cu el”.

Cântăreața și fosta concurentă la X Factor Rebecca Ferguson a spus în dovada sa că misoginia în muzică este doar „vârful aisbergului”.

Ea a spus că a fost agresată de compania ei de management când a încercat să-i părăsească, spunând parlamentarilor că personalul „a fost instruit să-mi ruineze relațiile personale [și] să ignore apelurile de la copiii mei”.

„Atacul pe scenă”

Femeile care au răspuns la Recensământul muzicienilor au avut povești similare, 51% spunând că au suferit discriminare de gen la locul de muncă.

Un DJ din East Midlands a spus că a fost agresată sexual pe scenă și în timp ce călătorea acasă noaptea târziu.

Un alt tânăr muzician, din Londra, a spus că hărțuirea i-a afectat „încrederea și anxietatea” în timpul concertelor.

Raportul a subliniat, de asemenea, că femeile se confruntă cu obstacole unice în progresul lor în carieră, în special în ceea ce privește îngrijirea copiilor și discriminarea în funcție de vârstă.

„De la nașterea fiicei mele, am fost nevoit să refuz mai multe lucrări din cauza lipsei de îngrijire a copiilor disponibilă, la prețuri rezonabile”, a spus un respondent anonim. „Am impresia că, ca urmare, mi-au venit mai puține oferte”.

„A existat o anumită discriminare pe care am experimentat-o, mai ales când am început ca DJ, pentru că nu arătam corect în comparație cu alte femei DJ ale vremii”, a adăugat un muzician scoțian. „Acum sunt mai în vârstă și mă confrunt cu un nou tip de discriminare din cauza vârstei mele”.

Locurile de muncă sunt adesea stereotipe și în funcție de gen, se arată în raport. Doar 12% dintre inginerii de studio, 8% dintre rapperi și 24% dintre DJ sunt femei. În schimb, femeile reprezintă 59% din rolurile din muzica clasică.

Naomi Pohl, secretarul general al Uniunii Muzicienilor, a spus că asemenea povești ilustrează modul în care femeile sunt încă „reținute” în industria muzicală.

„Sub de mult timp pentru o mai bună raportare a diferențelor de salarizare și sperăm că rezultatele recensământului vor încuraja industria să ia măsuri, să fie mai transparenți și să facă schimbări”.

Citește și