- 96 de țări au un act specific privind utilizarea obligatorie a scaunelor auto.
- România are cei mai mulți morți și rănți în accidente rutiere, din UE – 85 victime la un milion de locuitori.
- 71% dintre bebelușii aflați în scaune auto speciale scapă nevătămați în accidente rutiere.
Accidentele rutiere sunt principala cauză a deceselor în rândul copiilor cu vârsta între 5-14 ani, la nivel mondial. Statisticile arată că cei mici pot fi salvați de scaunele auto speciale, dacă sunt folosite corect. Alice Dona Mitu, de la Fundația Siguranța Auto, îți dă câteva sfaturi.
„Să fie un scaun potrivit vârstei, înălțimii și greutății copilului pentru care îl vei folosi. Să fie un scaun potrivit mașinii în care va fi utilizat și să fie un scaun testat la impact. (…) Transportul cel mai sigur al unui copil, până la 4 ani, cel puțin. Este cu spatele la sensul de mers. Statisticile au demonstrat că acești copii care sunt transportați cu spatele sunt de 5 ori mai protejați”, susține Alice Dona Mitu.
Specialiștii din echipa lui Alice le-au explicat unor părinți din Craiova de ce trebuie să țină cont atunci când pun scaunul în mașină.
„Am constatat că aveam câteva mici erori de montare, acum, după ce ne-a montat-o doamna. (…) Prinderea cu centurile de siguranță. Nu o prindeam chiar așa de fix. Luăm surplusul de la picioare și după care facem tensiunea. Cu mâna aici, dedesupt, da?”, a povestit Alina Mită.
„Noi am venit pentru că nu eram foarte siguri de poziția copilului în scoică. Doamna chiar ne-a fost de un real ajutor”, a spus și Cătălin.
Cătălin a vorbit și despre lucrurile noi pe care le-a aflat despre scaunele auto.
„În primul rând, poziția. Am eliminat insertul pentru nou-născut și acum nici nu se compară”, a adăugat Cătălin.
În România, gradul de utilizare a acestor scăunele este de doar 26%. Spre deosebire de Germania unde 90% dintre părinți folosesc dispozitivele speciale pentru a transporta copiii cu mașina, iar acest lucru se vede în statisticile „negre” de pe șosele. Țara noastră este pe primul loc în Europa la numărul de copii pieduți în accidente rutiere – 120, numai anul trecut. În 108 cazuri nu au fost folosite sisteme de siguranță.