• Tragedia a făcut 21 de victime tinere și a provocat durere la nivel național.
  • Echipele de criminaliști încă lucrau pentru a rezolva misterul din jurul acestor decese joi, la o zi după ce persoanele îndoliate s-au adunat la un priveghi pentru a marca pierderea atâtor copii.
  • Ovayo Mkonqo, în vârstă de 16 ani, a pierdut și ea un prieten în acea noapte.

Adolescenta din Africa de Sud, Sinenjongo Phuthumani, descoperise plăcerea de a bea în cluburile de noapte împreună cu prietenii ei abia după ce a absolvit școala anul trecut. Totul s-a sfârșit cu groază când tânăra de 19 ani și-a văzut prietenii și alți petrecăreți prăbușindu-se și murind pe podeaua unei taverne de pe coasta de est, într-o tragedie care a făcut 21 de victime tinere și a provocat durere la nivel național.

Am luat decizia de a nu mai merge niciodată în cluburi, a declarat Phuthumani, în timp ce se alătura altor persoane care îi plângeau pe cei care au murit la taverna Enyobeni din Africa de Sud.

Sunt încă traumatizată. Am fost foarte aproape de a mă număra printre cei morți. Tot ceea ce îmi promisesem în viitor aproape că a dispărut, a spus ea, aruncându-și ochii peste peticele de iarbă întinse și presărate cu cauciucuri uzate.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Echipele de criminaliști din Africa de Sud încă lucrau pentru a rezolva misterul din jurul acestor decese joi, la o zi după ce persoanele îndoliate s-au adunat pentru un priveghi pentru a marca pierderea atâtor copii. Toate victimele erau adolescenți, cea mai tânără fiind o fetiță de 13 ani. Autoritățile au sugerat că adolescenții ar fi putut consuma ceva care să-i otrăvească, deși o sursă apropiată anchetei a declarat miercuri că cel mai probabil a fost vorba de asfixie chimică cauzată de o scurgere de gaz de la parterul tavernei, care era slab aerisit.

Locul era prea aglomerat și nu puteai ieși. Îmi venea să plâng, a declarat Phuthumani, care locuiește într-o altă localitate aflată la 15 km distanță. Cu băutura și în mijlocul pandemoniului de a încerca să scape, Phuthumani nu a observat ceva ce avea să afle abia mai târziu: unul dintre cei mai buni prieteni ai ei, Sinothando Mgangalwa, se afla printre cei morți. A fost foarte dureros, a spus ea.

Ovayo Mkonqo, în vârstă de 16 ani, care a povestit cu groază cum a început să se simtă amețită în tavernă în timp ce petrecăreții se prăbușeau în jurul ei, a pierdut și ea un prieten în acea noapte. Îmi va lua ceva timp pentru a-mi reveni din asta, a spus ea. Toți prietenii noștri, am decis să nu mai mergem niciodată în locuri de distracție nocturnă.

Townships precum Scenery Park sunt o moștenire a guvernării minorității albe, care a luat cele mai bune terenuri pentru albi și i-a îngrămădit pe sud-africanii de culoare în parcele restrânse, de obicei la marginea orașelor principale sau în alte locuri în care era nevoie de ei pentru forță de muncă ieftină.

Oamenii beau foarte mult, a spus Phuthumani, care tocmai a început să lucreze ca voluntar pentru o organizație caritabilă care educă tinerii împotriva sarcinii la adolescente, a abandonului școlar și a bolilor cu transmitere sexuală – toate acestea fiind foarte răspândite în cartierele sărace, de culoare. Este un mediu trist.