- Un studiu publicat în Scientific Reports a analizat domesticirea lupilor
- Cercetătorii spun că oamenii au domesticit lupii prin hrănirea acestora
- Vlad Vancia, antrozoolog: „Nu vă comparați câinele cu lupul!”
Au trecut mai bine de 20 de mii de ani de când omul și-a găsit cel mai bun prieten, câinele. Iar cercetătorii vin cu o nouă explicație. Totul a plecat de la împărțirea hranei rămase omului cu lupul.
Advertisment
Maria Lahtinen și colegii săi au calculat câtă hrană consumau oamenii, după ce vânau acum 29 de mii de ani. Au analizat doar prada care ar fi fost dorită și de lupi.
Concluzia: hrana vânată ar fi oferit mai multe proteine decât erau necesare oamenilor. Astfel apăreau resturile pe care oamenilor le dădeau lupilor.
Recomandări
Cristian Gîu este dresor de câini și confirmă concluzia studiului.
„În realitate cred că lupul s-a auto-domesticit. A renunțat la atitudinea ostilă pentru că și-a dat seama că nu e benefică și nu e deloc convenabilă pentru el. Motiv pentru care a fost așa un soi de armistițiu. Ok, voi oricum aveți astea aici, noi mai mâncăm din ele, nu ne mai certăm, nu ne mai batem și tot așa.”, spune acesta.
Expert în comunicarea dintre oameni și animale, Vlad Vancia crede însă că e periculos să compari câinele cu lupul. Comportamentul patrupedului tău de acasă este diferit față de cel al animalului sălbatic, datorită ție, spun specialiștii.
„Dacă am lăsa câinii liberi și nu am mai avea grijă de ei probabil că ar trece foarte mult timp până ar începe să vâneze cu adevărat. Ce îi diferențiază pe câini și pe lupi este atenția extraordinară pe care ne-o oferă nouă.”, a spus Vlad Vancia.
„Câinele la bază va fi 30% genetică, restul de 70% va fi mediu și educație. Umanizarea câinelui duce la cele mai multe probleme de comportament.”, a mai adăugat Cristian Gîu.