• De astăzi aplicația Parler, preferată de susținătorii președintelui Trump, nu mai este activă, fiind exclusă de giganții tehnologici Google, Apple și Amazon.
  • Parler este una dintre rețelele de socializare alternative, care a atras mulți utilizatori din rândul susținătorilor lui Trump, nemulțumiți de comportamentul aplicațiilor fondate în Silicon Valley.
  • Situația aplicației a prilejuit o reluare a dezbaterii despre libertatea de exprimare și despre cei care dețin puterea asupra discursului online.

De curând, milioane de susținători ai președintelui Trump, profund nemulțumiți de ceea ce au considerat a fi cenzura de pe Facebook și Twitter, au început să folosească o altă aplicație asemănătoare, Parler, scrie The New York Times.

După ce s-a considerat că postările lui Trump de pe rețelele de socializare au fost responsabile de provocarea evenimentelor de la Capitoliu, Facebook și Twitter i-au blocat contul lui Trump. Apple și Google au mers și mai departe, sâmbătă seara eliminând aplicația Parler din magazinele lor de aplicații, iar Amazon a declarat că nu va mai găzdui site-ul pe serviciile sale de cloud. Astfel, astăzi, aplicația Parler apare ca fiind offline.

Matze a spus duminică că se străduiește să salveze datele a aproximativ 15 milioane de utilizatori de pe computerele Amazon pe alte servere. El a apelat la mai multe companii pentru a găsi una dispusă să sprijine Parler cu câteva sute de servere.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Evoluția aplicației Parler

John Matze, un tânăr inginer de software de 27 de ani, a conceput Parler ca o rețea socială de „liberă exprimare”, unde oamenii puteau spune ce vor. Aplicația a devenit o descărcare de top pe magazinul de aplicații Apple, fiind din ce în ce mai mult gazda unor discuții politice. Reţeaua socială Parler nu mai este, ca la începuturile sale, platforma preferată de grupările de dreapta, atrăgând acum voci conservatoare mai tradiţionale, inclusiv congresmeni republicani.

Parler a crescut încet până la începutul anului 2020, când Twitter a început să catalogheze postările președintelui Trump drept incorecte, iar unii dintre susținătorii săi au început să folosească, în semn de protest, Parler. După alegerile din noiembrie, Parler a crescut și mai repede când Facebook și Twitter au interzis afirmațiile legate de fraudarea votului. Atât de mulți utilizatori s-au înscris atunci, încât, uneori supraîncărcarea sistemului forța aplicația să întrerupă noile înregistrări.

Vineri Apple și Google au cerut aplicației Parler să elimine mai consistent postările care încurajează violența. Până sâmbătă, Apple și Google au eliminat aplicația din magazinele lor de aplicații, limitându-i capacitatea de a ajunge la noi utilizatori pe aproape toate smartphone-urile din lume.

Sâmbătă seara, Amazon a transmis aplicației Parler că va trebui să găsească un alt loc pentru a-și găzdui site-ul. „Nu putem furniza servicii unui client care nu este în măsură să identifice și să elimine în mod eficient conținutul care încurajează sau incită la violență împotriva altora”, a declarat Amazon. Amazon a spus că va păstra datele aplicației pentru ca aceasta să le poată muta pe alte servere.

„Ultima speranță a libertății de exprimare și a informației libere”

„Cred că Amazon, Google, Apple au lucrat împreună pentru a încerca să se asigure că nu au concurență”, a declarat Matze pe Parler sâmbătă seara. „NU vor câștiga! Noi suntem ultima speranță a libertății de exprimare și a informației libere”. El a spus că aplicația se va închide probabil „pentru o săptămână, cât timp reconstruim [site-ul] de la zero”.

Situația aplicației a atras imediat condamnarea celor de dreapta, care au comparat marile companii de tehnologie cu niște stăpâni autoritari. Deputatul Devin Nunes, un republican din California, a declarat duminică pentru Fox News că „republicanii nu au nici un mijloc de comunicare” și le-a cerut celor care îl urmăresc să-i trimită mesaje de telefonie pentru a păstra legătura.

Lou Dobbs, comentator de dreapta, a scris pe Parler că aplicația a reprezentat un puternic factor de concurență împotriva companiilor de tehnologie, pe fondul unor astfel de „vremuri periculoase”.

Aplicația Parler a devenit prilej de reînviere a unei dezbateri la nivel național despre libertatea de exprimare pe internet și despre puterea pe care au ajuns să o aibă companii ca Facebook, Google, Apple și Amazon. Această dezbatere s-a intensificat de când președintelui Trump i s-a interzis săptămâna trecută să mai posteze pe Twitter și Facebook.

De ani de zile, Facebook și Twitter au apărat capacitatea oamenilor de a vorbi liber pe site-urile lor. Acțiunile companiilor de tehnologie de săptămâna trecută, de a limita conținutul cu Trump și Parler, au fost aplaudate de liberali și de alții. Dar aceste acțiuni au adus în atenția întregii lumi problema puterii unor întreprinderi private de a decide cine rămâne online și cine nu. Politic, momentul a fost, desigur, foarte convenabil, Joe Biden urmează să preia președinția pe 20 ianuarie, iar democrații câștigă controlul congresului.

Chiar dacă se confruntă cu o altă posibilă punere sub acuzare este de așteptat ca Trump să încerce să întrețină furia la adresa rețelelor Twitter, Facebook și a altora în această săptămână. După ce i s-a interzis accesul pe Twitter, Trump a declarat că „va analiza posibilitățile de a ne construi în viitorul apropiat propria platformă”.

Ben Wizner, un avocat al Uniunii Americane pentru Libertăți Civile, a declarat că este de înțeles că nicio companie nu dorește să fie asociată cu „discursul repulsiv” care a încurajat pătrunderea demonstranților în Capitoliu. A adăugat însă că situația aplicației Parler este îngrijorătoare. Pentru că eliminarea aplicației Parler de către Apple și Google de pe platformele de descărcare și faptul că Amazon a încetat să mai găzduiască datele aplicației în cloud-ul său depășește cu mult ceea ce au făcut Twitter și Facebook, care au blocat contul unui utilizator sau postările acestuia, a spus el. „Cred că ar trebui să recunoaștem importanța neutralității atunci când vorbim despre infrastructura internetului”, a afirmat el.

Parler a avut un avantaj semnificativ, care au ajutat-o să supraviețuiască: banii. Rebekah Mercer, unul dintre cei mai mari donatori ai lui Trump, a ajutat la finanțarea site-ului. Printre investitori se numără și Dan Bongino, un fost agent al Serviciilor Secrete și postul Fox News.

Duminică, fluxul de știri de pe Parler a fost dominat de nemulțumirea față de Big Tech și de apeluri adresate utilizatorilor de a-și urma persoanele de referință în altă parte.

„Este devastator”, a declarat Matze duminică pentru Fox News. „Și nu sunt doar aceste trei companii. Fiecare furnizor, de la furnizorii de servicii de mesaje de text până la furnizorii de e-mail și avocații noștri, toți ne-au părăsit, în aceeași zi”. Matze a spus că se străduiește să găsească o altă companie care să găzduiască site-ul.

Jeffrey Wernick, directorul general al Parler, a declarat într-un interviu că aplicația cunoaște mai multe companii care au vrut să ajute. A refuzat însă să le numească.

„Nu vă pot spune cum va arăta Parler peste o lună”, a spus el. „Dar Parler nu va dispărea.”