Câinii din Coreea de Nord sunt condamnaţi la „friptură“. Stăpânii, obligaţi să îi vândă restaurantelor

Câinii din Coreea de Nord sunt condamnaţi la „friptură“. Stăpânii, obligaţi să îi vândă restaurantelor Sursă foto: MIRCEA ROSCA / MEDIAFAX FOTO
  • Nord coreenii nu au dreptul să mai deţină câini de companie din luna iulie
  • Proprietarii ar fi obligaţi să ducă animalele la zoo sau să le vândă restaurantelor pentru carne
  • Presa Sud Coreeană nu vorbeşte despre acest subiect, dar locuitorii spun ca totul este posibil în Nord, unde e dictatură şi cenzură
  • Elena Groza, o româncă stabilită în Asia, spune că în partea de Sud carnea de câine e consumată de vârstnici şi doar de la o rasă specială, din crescătorii

În Coreea de Nord, 60 la sută din cei 25,5 milioane de oameni duc lipsă de alimente de bază. Nord Coreenii nu ar mai avea dreptul să ţină câini, ca animale de companie, ci ar fi obligaţi să îi ducă la zoo sau să îi vândă restaurantelor, pentru carne.

Cei care nu fac asta se trezesc cu animalele confiscate, scrie Daily Mail. Ţara se confruntă cu o mare criză de alimente după ce a închis graniţa cu China pentru a se proteja de Covid 19, Beijingul fiind principala sursă de hrană pentru oamenii lui Kim Jong Un.

Uite ce mărturisește Elena Groza, o româncă stabilită în Coreea de Sud: „Ei o văd ca pe o altă carne, nu văd nimic diferit, nimic nepotrivit, pentru ei este ca şi cum ar mânca miel sau cum mâncăm noi porc. Am înțeles de la persoane care au consumat că are un gust obişnuit de carne. Multă lume crede că e un fel de pudel sau pechinez sau căţeluş de apartament…nu! Câinii pentru consum, de carne, nu sunt ca un animal de companie, mă refer ca şi structură, ca şi aspect. Să nu îşi imagineze lumea că mănâncă pechinez sau Labrador“.

  • Reporter: În Coreea de Sud tendinţa de a consuma carne de câine e în scădere.
  • Din cate ştiu ar mai fi câteva restaurante. Am văzut că era un fel de supă şi un fel de tocană. Poate să coste de la 5 dolari, la 20. Este consumată, în general, de populaţia foarte în vârstă. Cei tineri nu se gândesc sub nicio formă să mănânce câine. De când m-am mutat în Asia am avut ocazia să vizitez foarte multe ţări din Asia, în special din Asia de Sud-Est. Este foarte uşor pentru noi să îi judecăm din punctul nostru de vedere şi să spunem.. ah, ce dezgustători sunt. Trebuie să ne gândim că sunt altă cultură, alte obiceiuri.

Sud Coreenii nu au informaţii despre fraţii lor din Nord, aşa că multe dintre ştiri rămân doar suspiciuni şi teme de discuţie… Iubitorilor de animale le este greu de crezut că Nord Coreeni îşi vor mânca propriul câine sau că ei într-adevăr deţin animale de companie în condiţiile în care ţara este în foamete.

„Nu m-ar surprinde, totuşi, este dictatură, este regim comunist. Persoana care îi conduce nu este una dintre cele mai sănătoase din punctul meu de vedere. Nu am auzit la ştirile din Coreea încă nimic despre tema asta şi nu aş putea să îţi spun dacă chiar la nivelul acesta e sau cum este. Mă cam îndoiesc că ei ar avea animale de companie pentru că sunt foarte, foarte săraci. Eu ştiu care a fost situaţia care i-a făcut să consume. Erau atât de săraci, chiar nu aveau ce mânca, ar fi mâncat orice. Asta s-a întâmplat în perioada războiului de separare dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord, acum 50 de ani, 60 de ani. Înainte să îi judece lumea trebuie să înţeleagă… Coreea de Nord este o ţară cu probleme sociale grave. Nivelul sărăciei noi nu ni-l putem imagina. Nu au acces la sistem medical, la educaţie, nu au acces la alimente“, a mai precizat Elena Groza.

  • Reporter: Această carne de câini ar putea să îi scoată din foamete?
  • Personal nu cred, dar dacă au ajuns la nivelul ăsta de sărăcie.