• Carlsen nu făcuse anterior nicio acuzație explicită de înșelăciune împotriva lui Niemann, care neagă orice abatere.
  • Carlsen nu a oferit detalii despre modul în care Niemann ar fi putut trișa.
  • În acest moment sunt limitat în ceea ce pot spune fără permisiunea explicită a lui Niemann de a vorbi deschis, a spus norvegianul în vârstă de 31 de ani.

Magnus Carlsen, campionul mondial de șah, a dat publicității luni o declarație prin care confirmă acuzațiile de trișat la adresa rivalului și colegului său mare maestru de șah Hans Niemann.

Declarația, care a fost făcută prin intermediul unei postări pe Twitter, urmează retragerii recente a lui Carlsen de la Cupa Sinquefield din 2022 de la Saint Louis, după înfrângerea din runda a treia împotriva lui Niemann, și retragerea sa împotriva americanului după ce a făcut doar o singură mutare în timpul Cupei Generației Julius Baer, pe 20 septembrie.

Carlsen nu făcuse anterior nicio acuzație explicită de înșelăciune împotriva lui Niemann, care neagă orice abatere. Carlsen a declarat: Când Niemann a fost invitat în ultimul moment la Cupa Sinquefield 2022, am luat în considerare cu tărie retragerea înainte de eveniment. În cele din urmă am ales să joc.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Cred că Niemann a trișat mai mult – și mai recent – decât a recunoscut în mod public. Progresul său pe tablă a fost neobișnuit, iar pe parcursul partidei noastre din Cupa Sinquefield am avut impresia că nu era tensionat sau chiar pe deplin concentrat asupra jocului în poziții critice, în timp ce mă depășea ca negru într-un mod în care cred că doar o mână de jucători o pot face

 „Acest joc a contribuit la schimbarea perspectivei mele. Carlsen a spus că el crede că  „trișatul în șah este o mare problemă și o amenințare existențială pentru joc și crede că  „organizatorii de șah și toți cei cărora le pasă de sfințenia jocului pe care îl iubim ar trebui să ia în considerare în mod serios creșterea măsurilor de securitate și a metodelor de detectare a trișatului pentru șahul peste tablă.

Șahul peste tablă se joacă față în față, mai degrabă decât online. Carlsen nu a oferit detalii despre modul în care Niemann ar fi putut trișa. Carlsen a continuat să precizeze că nu are intenția de a juca împotriva cuiva care a trișat în mod repetat în trecut, deoarece  „nu știe ce sunt capabili să facă în viitor, înainte de a explica de ce nu a vorbit public până acum.

În acest moment sunt limitat în ceea ce pot spune fără permisiunea explicită a lui Niemann de a vorbi deschis, a spus norvegianul în vârstă de 31 de ani. Până acum am putut să vorbesc doar cu acțiunile mele, iar aceste acțiuni au afirmat clar că nu sunt dispus să joc șah cu Niemann. Sper ca adevărul în această chestiune să iasă la iveală, oricare ar fi el.