• Blue Monday desemnează a treia zi de luni de la începutul fiecărui an.
  • Aceasta este cunoscută ca fiind cea mai mohorâtă zi de pe parcursul unui an.
  • Totuși, ziua de 17 ianuarie rămâne pentru unii oameni memorabilă sau obișnuită.

Expresia de „Blue Monday”, tradusă metaforic din limba engleză drept „cea mai tristă zi din an” este cea care, din 2005, desemnează a treia zi de luni de la începutul anului ca fiind cea mai mohorâtă zi. Psihologul dr. Cliff Arnall a fost cel care a însumat o serie de factori responsabili pentru starea de spirit neplăcută, dominanți în perioada curentă a anului. Iată care au fost, potrivit lui Arnall, cauzele care au dus la apariția conceptului de „Blue Monday”.

La începutul lunii ianuarie a fiecărui an, oamenii resimt melancolia de după Sărbătorile de Iarnă, se simt compleșiți de vremea friguroasă și întunecată de afară, își verifică rezoluțiile stabilite odată cu începerea Anului Nou și găsesc că valorile facturilor pentru luna anterioară depășesc cu mult sumele așteptate. Conform psihologului dr. Cliff Arnall, toți acești factori, luați împreună, generează multor oameni stări angoasante.

Totuși, adevărul acestor explicații rămâne relativ deoarece, în realitate, ziua de 17 ianuarie rămâne pentru mulți oameni una obișnuită ori, dimpotrivă, una memorabilă. Și, deși problemele emoționale atacă la un moment dat fiecare individ, există o serie de sfaturi elaborate de Fundația Sănătății Mintale (FSM) care ne-ar putea schimba total modul în care ne raportăm la propria sănătate mintală.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cum ai grijă de sănătatea ta mintală?

Vorbește despre ceea ce simți. Să vorbești despre sentimentele tale nu este un semn de slăbiciune. Face parte din procesul de asumare a stării de bine și de a face tot ce poți pentru a-ți menține sănătatea.

Vorbirea poate fi o modalitate de a face față unei probleme pe care o purtați în cap de ceva vreme. Simplul fapt de a fi ascultat vă poate ajuta să vă simțiți susținut și mai puțin singur. Și funcționează în ambele sensuri. Dacă vă deschideți, s-ar putea să-i încurajați și pe alții să facă același lucru.”, transmite FSM.

Fă mișcare!

Experții cred că exercițiile fizice eliberează în creier substanțe chimice care te fac să te simți bine. Exercițiile fizice regulate vă pot crește stima de sine și vă pot ajuta să vă concentrați, să dormiți și să vă simțiți mai bine.

De asemenea, exercițiile fizice mențin creierul și celelalte organe vitale sănătoase.

Mănâncă sănătos!

Există legături puternice între ceea ce mâncăm și cum ne simțim. De exemplu, cofeina și zahărul pot avea un efect imediat. Dar alimentele pot avea, de asemenea, un efect de lungă durată asupra sănătății mintale. Creierul tău are nevoie de un amestec de nutrienți pentru a rămâne sănătos și a funcționa bine, la fel ca și celelalte organe din corp.

O dietă care este bună pentru sănătatea ta fizică, este bună și pentru sănătatea ta mintală. Mănâncă cel puțin trei mese în fiecare zi și bea multă apă. Încearcă să limitezi numărul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr și evită consumul excesiv de alcool.

Deseori bem alcool pentru a ne schimba starea de spirit. Unii oameni beau pentru a face față fricii sau singurătății, dar efectul este doar temporar, spune FSM.

Bea în mod rațional.

Când băutura dispare, te simți mai rău din cauza modului în care simptomele de sevraj al alcoolului îți afectează creierul și restul corpului. Băutura nu este o modalitate bună de a gestiona sentimentele dificile.

În afară de daunele pe care o cantitate prea mare de alcool le poate provoca organismului, ai avea nevoie de fiecare dată de tot mai mult alcool pentru a simți același impuls pe termen scurt. Specialiștii spun că există modalități mai sănătoase de a face față momentelor dificile.

Păstrează legătura cu ceilalți.

Legăturile puternice cu familia și prietenii care te sprijină te pot ajuta să faci față stresului vieții. Prietenii și familia te pot face să te simți inclus și îngrijit. Ei îți pot arăta puncte de vedere diferite de ceea ce se întâmplă în mintea ta. Tot aceștia te pot ajuta să te menții activ și te pot ajuta să rezolvi probleme practice.

Nu este nimic mai bun decât să te întâlnești cu cineva față în față. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. În schimb, sună-i, trimite-le un mesaj sau discută cu ei online. Păstrează liniile de comunicare deschise. Este bine pentru tine!

Cere ajutor!

Nici unul dintre noi nu este un supraom. Cu toții ne simțim uneori obosiți sau copleșiți de ceea ce simțim sau când lucrurile merg prost. Dacă lucrurile devin prea grele pentru tine și simți că nu poți face față, cere ajutor, chiar și de Blue Monday.

Familia sau prietenii tăi ar putea să îți ofere ajutor practic sau o ureche, dacă ai nevoie să fii ascultat. Serviciile locale te pot și ele ajuta.

De exemplu, ai putea:

  • să te alături unui grup de sprijin pentru a te ajuta să îți schimbi viața.
  • să găsești un consilier care să te ajute să te confruntați cu sentimentele sau să o iei de la început.
  • să vizitezi un Birou de consiliere pentru cetățeni dacă dorești sfaturi privind datoriile.

Fă ceva la care ești bun!

Distracția te ajută să învingi stresul. A face o activitate care îți place înseamnă probabil că ești bun la ea, iar realizarea unui lucru îți crește stima de sine.

Concentrarea asupra unui hobby, cum ar fi grădinăritul sau cuvintele încrucișate, te poate ajuta să uiți pentru o vreme de griji și să îți schimbi starea de spirit.

Acceptă-te așa cum ești.

Suntem cu toții diferiți. Este mult mai sănătos să accepți că ești unic decât să îți dorești să semeni mai mult cu altcineva.

Faptul că te simți bine în pielea ta îți sporește încrederea în tine pentru a deprinde noi abilități, a vizita locuri noi și a-ți face noi prieteni.

O bună stimă de sine te ajută să faci față atunci când viața ia o întorsătură dificilă.

Impactul Blue Monday asupra celor care aleg să fie bucuroși

Fundația Sănătății Mintale ne-a arătat că, indiferent de cum e marcată această zi, Blue Monday, semnificația care îi este atribuită nu ne poate strica starea de spirit pentru că această decizie ne aparține.

Ca în oricare altă alegere rațională, omul poate și va putea să discearnă între ce acțiuni și gânduri proprii îi fac bine și între cele care îi dăuneză.