Azi, 13 mai, e Ziua Dorului în România. Ție de ce ți-e dor? De copilărie? De părinți? De copii? De mare? De țara ta? Dorul apare în atât de multe forme, încât cred că ne va fi dor toată viața. Dar oare ce înseamnă exact cuvântul „dor”? De unde vine?

„E puțin mitologică ideea că exista acest cuvânt numai în Română. El vine din cuvântul latinesc „Dorus” care e o formă populară de la derivatul „Dolere” care înseamnă a durea. Mai e interesant din punct de vedere lingvistic pentru că e angajat într-o serie de expresii în limba română. Expresii de tipul-cu dor”, „a duce dorul”, „în dorul lelii”, deci are o sferă bogată de aplicare”, a explicat Alexandru Nicolae.

Acum, că știi ce înseamnă acest cuvât scurt, dar care se manifestă în atât de multe forme, vreau să-ți arăt ce este dorul pentru Alex Anghel, de la Smart Radio.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

„Pentru mine dorul înseamnă evident muzică. Dorul are o muzicalitate aparte. Indiferent că e ‘DOR’, că e ‘SODADE’, ‘SAUDADE’ sau ‘LONGING’, sună frumos dor-ul în muzică, cu toată nostalgia și melancolia care-l înconjoară. Eu mereu iau doar partea frumoasă din DOR, cea care-mi aduce bucurie. Dacă ți-aș face un playlist cu dor cu siguranță aș începe cu o piesă autohtonă – Aurelian Andreescu, Dorul. Și continui cu Sodade, a Cesariei Evora, și cu Wish You Were Here de la Pink Floyd”, a explicat Alex Anghel.