• Localnicii au găsit o modalitate accesibilă și ecologică de a produce combustibil în Siria, în timp ce prețurile la motorină cresc vertiginos în întreaga țară.
  • Deșeurile de măsline sunt transformate în combustibil curat pentru alimentarea caselor din Siria.

Oamenii dintr-o localitate din Siria au găsit o modalitate ecologică de a produce combustibil.

Combustibilul obținut din deșeuri de măsline este folosit pentru a încălzi casele în timpul iernii într-un oraș numit Armanaz, în partea de nord-vest a provinciei siriene Idlib, scrie euronews.com

Cunoscute sub numele de „birin”, deșeurile provin din semințele de măsline rămase în urma procesului de fabricare a uleiului de măsline. În timpul producerii uleiului de măsline, cantități mari de borhot (reziduuri de pulpă) nu sunt folosite, așa că acestea sunt presate cu ajutorul unui utilaj special și uscate la soare.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Deșeurile uscate sunt apoi transformate în peleți cilindrici care acționează ca un combustibil din biomasă. Astfel, procesul nu numai că este ecologic, dar este și gratuit.

„Motorina este acum prea scumpă pentru ca oamenii să o cumpere, așa că alternativa este să folosească „birin”, spune Abu Saeed, supraveghetor la fabrică.

Prețul motorinei a crescut semnificativ în Siria în ultimii ani, ca urmare a războiului devastator care a avut loc în această țară timp de zece ani.

Există mulți măslini în Siria?

Deși ne putem gândi la măsline ca fiind grecești, acestea sunt de fapt originare din Siria.

Siria este patria natală a măslinului, unde acesta este cultivat de mii de ani ca sursă importantă de hrană. Pădurile de măslini sunt extrem de dese și abundente, iar copacii ajung să fie destul de bătrâni – unii trăiesc peste 1.000 de ani și continuă să dea roade până la adânci bătrâneți.

Se pare că arborii s-au răspândit din Siria, Palestina și Iran în Grecia și în restul bazinului mediteranean în urmă cu 6.000 de ani.

În ultimele câteva sute de ani, măslinul s-a răspândit în America de Nord și de Sud, în Japonia, Noua Zeelandă și Australia.