• Un nou studiu realizat la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a dezvăluit care sunt cele mai inteligente rase de câini.
  • Cercetarea a pus la încercare 1.000 de câini și i-a clasificat într-o serie de 10 probe cognitive și comportamentale.
  • Malinoisul belgian, care este adesea folosit în cadrul forțelor de poliție, s-a clasat pe primul loc cu 35 de puncte din 39.

Un nou studiu realizat la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a dezvăluit care sunt cele mai inteligente canine din lume, după ce a examinat 13 rase, de la Malinois belgian la cocker spaniel englez. Cercetarea a pus la încercare 1.000 de câini și i-a clasificat într-o serie de 10 probe cognitive și comportamentale.

Sunt atât de multe lucruri de luat în considerare atunci când te decizi să primești un nou câine în casa ta – de la nivelul de energie, la întreținerea fizică și dacă se înțelege bine cu copiii. De asemenea, este important să ții cont de faptul că unele rase sunt mai inteligente decât altele și, prin urmare, vor fi mai predispuse să urmeze comenzile tale.

Cercetarea a inclus capacitatea lor de a citi gesturile umane, de a rezolva probleme și de a memora informații pe termen scurt. Una dintre sarcini a analizat gradul de independență al câinilor, oferindu-le o provocare de nerezolvat – să descopere cum să obțină acces la mâncarea dintr-o cutie sigilată.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Studiul, care a fost publicat în revista Nature Scientific Reports, a fost privit ca fiind cel mai mare studiu de laborator privind inteligența canină de până acum. Printre cele 13 rase examinate se numără border collie, malinois belgian, cocker spaniol englez, ciobănesc german, golden retriever, labrador retriever și categoria largă de „rase mixte”.

Care este cea mai inteligentă rasă de câini?

Malinoisul belgian, care este adesea folosit în cadrul forțelor de poliție, s-a clasat pe primul loc cu 35 de puncte din 39. Acesta a fost urmat de border collie, care este foarte cunoscut pentru pășunatul oilor, cu 26 de puncte, și de hovawart – o rasă germană – pe locul trei, cu 25 de puncte.

Dr. Katriina Tiira a declarat pentru The Sunday Telegraph: „Malinoisul belgian s-a evidențiat în multe dintre sarcinile cognitive, având rezultate foarte bune la majoritatea testelor.”

Cercetătoarea doctorandă și coautoare a studiului, Saara Junttila, a adăugat: „Majoritatea raselor au avut propriile puncte forte și puncte slabe. De exemplu, labradorul retriever a fost foarte bun la citirea gesturilor umane, dar nu la fel de bun la rezolvarea problemelor în spațiu. Unele rase, cum ar fi câinele ciobănesc Shetland, au obținut scoruri destul de egale la aproape toate testele.”

Care este cea mai puțin inteligentă rasă de câine?

În cadrul studiului, labradorii s-au clasat aproape pe ultimul loc la testele de rezolvare a problemelor și de control inhibitor, ceea ce ar putea fi o surpriză pentru mulți iubitori de câini. Dar experții s-au grăbit să explice că acest lucru nu înseamnă că sunt cea mai slabă rasă din lume.

„Toate rasele de câini selectate pentru acest studiu sunt foarte inteligente”, a declarat pentru Newsweek profesorul Stanley Coren, de la Universitatea British Columbia din Canada. „Acest lucru este echivalent cu a lua un eșantion de zece câștigători ai Premiului Nobel și a le compara inteligența”.

Scopul studiului a fost de a „oferi o înțelegere mai profundă asupra trăsăturilor specifice fiecărei rase de câini” – nu de a concluziona care este cel mai puțin inteligent cățeluș. Cu toate acestea, dacă te întrebi care este cea mai puțin inteligentă rasă de câine, cercetarea anterioară a profesorului Coren din The Intelligence of Dogs, publicată în 1994, arată că este vorba despre câinele de vânătoare afgan.

Câinele de vânătoare afgan are o inteligență de ascultare deosebit de scăzută și se luptă să înțeleagă comenzile noi. Rasa este urmată îndeaproape de Basenji, bulldog și chow chow, care se situează toate la un nivel scăzut în ceea ce privește inteligența.