• Primul secret: Puterea atitudinii.
  • Al doilea secret: Puterea corpului.
  • Al treilea secret: Puterea momentului prezent.

Cele zece secrete ale fericirii abundente este un compendiu de recomandări pentru a nu ne lăsa copleșiți de descurajare. Sursa fericirii trebuie să provină din interiorul propriei minți, iar cel care cunoaște atât de puțin natura umană încât caută fericirea prin schimbarea a orice altceva în afară de propria dispoziție, își va irosi viața în eforturi inutile, înmulțind suferința pe care încearcă să o înlăture.

Am ales câteva dintre sugestii din cartea scrisă de Adam J. Jackson.

Primul secret: Puterea atitudinii

Puterea atitudinii constă în a căuta partea pozitivă în orice lucru, chiar și în acele situații dificile sau tragice. Evident, nu va fi întotdeauna ușor să găsim ceva pozitiv, dar ne putem întreba: Ce ar putea fi bun în asta? S-ar putea să vă fie greu să vedeți acest lucru pe moment, dar dacă aveți răbdare și continuați să căutați aspectele pozitive, le veți găsi.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Adevărul este că majoritatea oamenilor se așteaptă la ce este mai rău din orice și caută mereu partea negativă, așa că nu este de mirare că viața este plină de probleme și anxietate. În cele din urmă, ceea ce căutăm este ceea ce găsim și avem. Chiar și un milionar poate cădea în alcoolism pur și simplu pentru că se concentrează pe ceea ce nu are, în loc să se concentreze pe ceea ce are. Atitudinea noastră față de viață este cea care ne deschide ușa către pozitiv și, în acest fel, către fericire.

Note ale autorului despre Puterea atitudinii:

  • Baza fericirii mele începe cu atitudinea mea față de viață.
  • Sunt atât de fericit pe cât îmi doresc să fiu. De acum încolo, îmi voi dori să fiu fericit.
  • Dacă sper la ce e mai bun, de cele mai multe ori se va întâmpla!
  • Fericirea este o alegere pe care o pot face oricând și oriunde.
  • Fiecare experiență poate fi privită într-un mod care are o semnificație pozitivă. De acum încolo, voi căuta ceva pozitiv în orice și în toată lumea.
  • În orice situație stresantă trebuie să-mi pun trei întrebări: Ce este bine? (sau ce ar putea fi bun?); Ce nu este încă perfect; Ce pot face pentru a remedia situația, distrându-mă între timp?
  • Recunoștința este sămânța fericirii abundente. De acum încolo voi găsi lucruri pentru care să fiu recunoscătoare.
  • Gândurile mele sunt cele care mă fac fericit sau nefericit, nu circumstanțele. Eu îmi controlez gândurile, prin urmare, îmi controlez fericirea.

Al doilea secret: Puterea corpului

„Cred că în interiorul nostru știm cu toții cum să ne folosim corpul în mod corespunzător și cum să fim fericiți, pentru că este cea mai naturală stare din lume, dar viața modernă ne-a făcut să uităm acest lucru și uneori avem nevoie să ni se reamintească acest lucru”. Da, aici Adam J. Jackson se referă la a avea grijă de noi înșine din punct de vedere fizic, astfel încât să ne simțim bine în interior și în exterior. Adevărul este că este dificil să ai o atitudine bună dacă te simți greu sau obosit din cauza unei alimentații proaste și a faptului că nu faci exerciții fizice.

În mod normal, acesta este un proces dificil, deoarece necesită multă determinare, dar dacă ne aliniem cu lucruri care ne fac bine, corpul va începe să respingă ceea ce nu ne face bine. Este vorba doar de a-i asculta respingerea alimentelor rele și de a-i asculta îndemnul de a face exerciții fizice.

Notele autorului despre Puterea trupului:

  • Mișcarea afectează emoțiile.
  • Exercițiile fizice ameliorează stresul și generează anumite reacții chimice care ne fac să ne simțim bine. Este necesar să faceți exerciții fizice în mod regulat, dacă este posibil în fiecare zi, timp de cel puțin 30 de minute.
  • Gândurile mele sunt influențate de postura mea. O postură corectă generează o dispoziție fericită.
  • Sentimentele de fericire pot fi declanșate în mod conștient în orice moment prin „ancorare”.
  • Alimentele pe care le consumăm au o influență notabilă asupra modului în care ne simțim. Evitați stimulentele, cum ar fi cafeaua, ceaiul, alcoolul, alimentele care conțin zahăr și aditivi artificiali. Consumați multe fructe și legume proaspete, precum și cereale integrale.
  • Lipsa luminii naturale suficiente poate duce la sentimente depresive. Ieșiți la lumină naturală timp de o oră în fiecare zi, ori de câte ori este posibil.

Al treilea secret: Puterea momentului prezent

„Cel care trăiește în momentul prezent nu are timp să regrete trecutul sau să se îngrijoreze pentru viitor; pentru el există doar ceea ce are în față”. Adevărul este că este dificil pentru oameni să nu rămână blocați în durerea trecutului sau în anxietatea viitorului. Atât de mult încât ajungem să pierdem singurul lucru pe care îl avem cu adevărat: prezentul. Ne irosim darul zilei de azi, gândindu-ne iar și iar la ce s-a întâmplat sau la ce s-ar putea întâmpla, și nu observăm că prezentul este singurul lucru care contează cu adevărat. Este locul în care putem face ceva, este ceea ce ne poate bucura și este singurul lucru care există.

Dacă vrei o viață mai bună, concentrează-te pe prezent și pe lucrurile pe care le poți face astăzi, nu pe ceea ce ai putea face mâine. Trăind în momentul prezent vă permite să vă bucurați de viață, să profitați la maximum de ea și să nu mai simțiți atât de mult stres și anxietate cu privire la ceea ce „va urma”.

Notele autorului despre Puterea momentului prezent:

  • Fericirea nu este în ani, luni, săptămâni sau chiar zile. Ea poate fi găsită doar în momente.
  • Vom profita la maximum de viață doar dacă vom profita la maximum de fiecare moment.
  • Amintirile sunt făcute din momente speciale. Colectează cât mai multe.
  • A trăi în momentul prezent risipește regretele, învinge anxietatea și reduce stresul.
  • Amintiți-vă că fiecare nouă zi este un nou început, o nouă viață.

Al patrulea secret: Puterea imaginii de sine

„Unul dintre motivele pentru care mulți oameni sunt nefericiți este că sunt nefericiți cu ei înșiși. Convingerile pe care le avem despre cine suntem ne definesc viața. Dacă o persoană crede că este foarte inteligentă, este probabil să aibă rezultate bune la studii, deoarece are încredere în abilitățile sale. Dar, dacă este adevărat contrariul, atunci îndoielile vor apărea de fiecare dată când inteligența lor este pusă la încercare. Același lucru este valabil și pentru aspectul nostru fizic. Marea majoritate nu se plac pe ei înșiși. Creștem cu idei de genul „am un nas urât”, „nu sunt atrăgătoare”, „sunt prea bătrână” etc., iar în cele din urmă acestea sunt convingeri care ne împiedică să ne simțim fericiți cu imaginea noastră.

Cum putem fi fericiți în viață, dacă nu suntem fericiți cu noi înșine? Așadar, este important să găsim rădăcina credinței noastre, care de obicei provine din copilărie. Ce-ar fi dacă „tata îmi spunea” sau „la școală am fost tachinat pentru că eram…”. În urma acestor experiențe, „confirmăm” convingerile negative despre imaginea noastră, care nu fac decât să ne limiteze. Și, ca parte a recomandărilor lui Adam J. Jackson, afirmațiile sunt o armă puternică pentru a schimba aceste convingeri în unele în care ne tratăm cu dragoste.

Note ale autorului despre Puterea imaginii de sine:

  • Ești ceea ce crezi că ești. Dacă sunt nefericit cu mine însumi, toată viața mea va fi nefericită. Prin urmare, pentru ca viața mea să fie fericită, trebuie să fiu mulțumit de mine însumi.
  • Fiecare persoană este specială.
  • Ceilalți sunt o oglindă a noastră, dar o oglindă deformată.
  • Pentru a depăși complexele și convingerile negative despre mine și pentru a-mi crea o imagine de sine pozitivă trebuie: În primul rând, să aflu cum s-a format această imagine și dacă este adevărată (Dacă este adevărată, trebuie să decid să o schimb); Să fac afirmații pozitive în fiecare zi, afirmând tipul de persoană care vreau să fiu; Să acționez așa cum aș vrea să fiu; Să mă întreb ce îmi place la mine.

Al cincilea secret: Puterea obiectivelor

„Obiectivele dau vieții noastre un scop și un sens. Este adevărat că putem trăi fără ele, dar pentru a trăi cu adevărat și a fi fericiți, trebuie să avem un scop în viața noastră. Și voi adăuga un alt citat din carte care îmi place foarte mult: „Mulți oameni au o idee greșită despre ce este fericirea. Fericirea nu se obține prin mulțumire, ci prin fidelitate față de un scop”. Da, aceasta este cu siguranță una dintre puterile care îmi plac cel mai mult, și asta pentru că vorbește despre motivul pentru care trăiești, despre ceea ce te face să te trezești în fiecare dimineață cu spirit și entuziasm. Dorința de a ne atinge obiectivele este cea care dă sens vieții.

Acesta este motivul pentru care mulți oameni care au totul (mai ales cei care se nasc având totul), cad în depresie, droguri, alcool și chiar sinucidere. Simt pur și simplu că viața lor nu are niciun scop, deoarece cred că „au deja totul”. Depinde de voința noastră să ne stabilim un obiectiv și să mergem după el, indiferent cât de mult ne costă. De ce? Pentru că, în cele din urmă, asta este ceea ce ne va ține în viață și, mai bine zis, ne va face fericiți.

Note ale autorului despre Puterea imaginii de sine:

  • Obiectivele conferă vieții noastre un scop și un sens.
  • Având obiective, ne dedicăm să obținem plăcere, mai degrabă decât să evităm durerea.
  • Obiectivele ne dau un motiv să ne ridicăm din pat dimineața.
  • Obiectivele fac ca momentele grele să fie mai suportabile, iar cele bune și mai bune.
  • Tehnica scaunului balansoar (imaginându-vă ca un bătrân care stă într-un scaun balansoar și gândindu-vă la ceea ce ați realizat în viață) este o modalitate bună de a vă ajuta să vă decideți care vor fi obiectivele de viață, pe termen lung și scurt.
  • Scrieți-vă obiectivele și citiți-le când vă treziți dimineața, la un moment dat în timpul zilei și seara, la culcare.

Al șaselea secret: Puterea umorului

S-a dovedit că râsul face ca organismul nostru să se relaxeze și ne îndepărtează de probleme. De aceea, există acum terapii care se bazează exclusiv pe râsul de orice, doar de dragul de a râde. Poate părea forțat, dar am încercat și eu și chiar funcționează. Este ca și cum i-ai spune corpului: „Hei, hai să fim fericiți”.

În carte se explică faptul că este întotdeauna important să găsești ceva amuzant în orice situație dificilă. Personal, cred că există situații în care este greu să găsești ceva amuzant, dar important este să ne recăpătăm capacitatea de a râde de viață cât mai repede posibil. Poate că acea situație specifică nu ne face să râdem, dar putem râde de orice altceva. Ideea este de a ne îndepărta de amărăciunea constantă care ne îmbătrânește și de a ne îndrepta spre fericire.

Notele autorului despre puterea umorului:

  • Umorul ameliorează stresul și creează sentimente de fericire.
  • Râsul ne sporește puterea de concentrare și ne îmbunătățește capacitatea de a rezolva probleme.
  • În orice experiență, dacă cauți partea amuzantă, aproape sigur o vei găsi.
  • În loc să mă concentrez asupra a ceea ce pare a fi greșit într-o situație, ar trebui să caut partea amuzantă.
  • Urmați întotdeauna formula anti-stres în doi pași: Nu vă faceți griji pentru lucrurile mărunte; Amintiți-vă că marea majoritate a lucrurilor… sunt mărunte!

Al șaptelea secret: Puterea iertării:

„Amintește-ți că cel care suferă de neiertare ești tu, pentru că tu ești cel care poartă ura și resentimentele. Iertarea te eliberează de toate acestea. Nu doar iertarea față de ceilalți, ci și iertarea față de noi înșine. Ne petrecem viețile umplându-ne de furie, pe care o credem adesea uitată, dar adevărul este că este încă acolo. Atunci când nu iertăm cu adevărat, emoțiile negative rămân adânc în noi, cuibărite ca un virus. În cele din urmă, singurul lucru pe care îl mai poate face corpul nostru este să se îmbolnăvească.

A avea compasiune pentru ceilalți și pentru noi înșine ne salvează. Cu toții facem greșeli, iar cel care te-a rănit este doar o ființă umană care face greșeli, la fel ca tine. Indiferent de situație, eliberarea de resentimente va fi întotdeauna benefică. Lasă-i pe ceilalți să facă ce vor, dar tu îți poți permite să fii o persoană fericită, iar cu ură în interior, este imposibil să fii fericit. Iartă-te mai întâi pe tine însuți și te asigur că iertându-i pe ceilalți îți va fi mult mai ușor.

Note ale autorului despre Puterea iertării:

  • Iertarea este cheia care descuie ușa către fericirea abundentă.
  • Atâta timp cât am resentimente și ură, îmi este imposibil să fiu fericit. Nimeni nu suferă din cauza amărăciunii mele, doar eu.
  • Greșelile și eșecurile sunt lecții de viață. Iartă-te pe tine însuți și iartă-i pe ceilalți.
  • Amintiți-vă de rugăciunea indienilor Sioux: „O, Mare Spirit, împiedică-mă să judec sau să critic pe altcineva, atâta timp cât nu am mers în pantofii lui timp de două săptămâni”.
  • Al optulea secret: Puterea de a dărui

„Nu cred că poate exista o fericire mai mare decât atunci când putem ajuta sau oferi fericire unei alte ființe umane.” Nu ți s-a întâmplat și ție? Faci ceva bun pentru cineva, fără să aștepți nimic în schimb, iar inima ți se deschide, ca și cum un val de fericire îți umple corpul deodată. Atunci când suntem recunoscători pentru binecuvântările pe care le avem, a dărui altora, chiar și puțin, devine o fericire.

În adâncul sufletului, oamenii s-au născut pentru a fi caritabili. De multe ori uităm acest lucru, sau ne facem că nu ne place, dar face parte din natura noastră să le oferim celorlalți sprijinul nostru, o mână de ajutor sau pur și simplu ceva care să le aducă un zâmbet pe față. Dacă nu ați încercat-o, încercați și vedeți. Sunteți o ființă binecuvântată, așa că de ce să nu oferiți lumii un pic în schimb?

Note ale autorului despre Puterea de a dărui:

  • Fericirea nu constă în a avea sau a dobândi pentru noi înșine, ci în a dărui și a-i ajuta pe alții.
  • Cu cât oferim mai multă bucurie și fericire, cu atât mai multă primim.
  • În fiecare zi pot crea fericire în viața mea găsind modalități de a le oferi fericire celorlalți.

Al nouălea secret: Puterea relațiilor

„Încerc să tratez pe toată lumea ca și cum ar fi ultima oară când o să îi văd. Îți poți imagina cum ar fi relațiile tale cu prietenii, colegii de muncă, familia sau chiar cu străinii dacă i-ai trata ca și cum ar fi ultima oară când îi vezi?” În acest secret, Adam J. Jackson nu vorbește despre capacitatea de a alege relațiile care ne fac bine (deși cred că și asta este extrem de important), ci despre capacitatea noastră de a prețui relațiile pe care le avem, acordându-le timpul și atenția pe care le merită. În loc să ne concentrăm atât de mult pe muncă, afaceri, bani sau orice altceva material, ar trebui să ne facem timp să avem grijă de relațiile noastre.

Ființele umane sunt sociale, deci au nevoie de relații. Atunci când ne izolăm (a ne concentra doar asupra muncii înseamnă și a ne izola), ne uscăm pe dinăuntru, deoarece pierdem acel strop de bucurie care vine din împărtășirea cu oamenii la care ținem. Ca să nu mai vorbim de faptul că pierdem relații atunci când nu avem grijă de ele, de exemplu, atunci când un cuplu se desparte pentru că nu-și acordă unul altuia atenția pe care o merită. Având grijă de relațiile tale, ai grijă de tine însuți.

Note ale autorului despre Puterea relațiilor:

  • Calitatea vieții mele depinde de calitatea relațiilor mele.
  • Nimeni nu este o insulă. Cu toții avem nevoie de relații cu ceilalți.
  • Relațiile apropiate fac ca momentele bune să fie mai bune și cele rele mai puțin dificile. Orice bucurie împărtășită se înmulțește cu doi, dar împărtășirea unei probleme o înjumătățește.
  • Tratați-i pe toți cei pe care îi întâlniți ca și cum ar fi ultima dată când îi vedeți.

Al zecelea secret: Puterea credinței

„Credința este ceva ce trebuie să ne găsim singuri. Dar cred cu tărie că oricine caută adevărul îl găsește. Și adesea, când suntem cel mai confuzi, se întâmplă ceva care ne zguduie sufletul. Un mic miracol, ați putea spune. Există oameni care pretind că nu cred în nimic, iar adevărul este că nimeni nu știe dacă vorbesc serios sau dacă se mint singuri. Dar, dacă vorbesc serios, pierd o putere minunată, doar pentru că vor să aibă dovezi pentru orice. Realitatea este că există prea multe lucruri pe care nu le putem dovedi, dar, atunci când ne aflăm în cele mai grele circumstanțe, a avea „ceva” pentru a cere ajutor e de folos întotdeauna.

Atunci când ne permitem să simțim energia care curge prin corpul nostru, este ușor să credem că există ceva dincolo de noi înșine. Ceva ce nu vedem, dar care este acolo. Pe lângă asta, încrederea în noi înșine este fundamentală pentru a continua să mergem mai departe după ce cădem sau când trebuie să mergem după acel lucru la care am visat. Deci, credeți în voi înșivă!

Notele autorului despre Puterea credinței:

  • Credința este fundamentul fericirii abundente.
  • Fără credință nu există fericire durabilă.
  • Credința creează încredere, ne dă liniște sufletească și eliberează sufletul de îndoială, îngrijorare, anxietate și teamă.