- Lyubomirsky: Ca să fiți fericiți implicați-vă în diferite proiecte și găsiți hobby-uri noi.
- Fericirea are două componente esențiale: emoții pozitive și satisfacția vieții, împlinirea.
- Lyubomirsky: Practică acte de bunătate și fă gesturi spontane pentru a fi mai fericit.
Unii oameni văd paharul pe jumătate plin, alții pe jumătate gol. Unii oameni par să fie fericiți în mod natural, fără a depune prea mult efort pentru a ajunge la această stare. Cercetările sugerează că fericirea poate fi influențată prin adoptarea unor obiceiuri specifice. Psihologul Sonja Lyubomirsky spune că relațiile interumane cresc nivelului de fericire.
Ce ne recomandă psihologii ca să fim mai fericiți?
Psihologul Sonja Lyubomirsky a studiat fericirea timp de peste 35 de ani și explică faptul că există 2 componente esențiale ale fericirii: emoțiile pozitive și satisfacția vieții. Pentru a spori fericirea personală, cercetările sugerează adoptarea unor obiceiuri specifice și simple. În primul rând, este important să te angajezi în activități care te absorb complet, cunoscute sub numele de „flow”. Aceste experiențe pot include finalizarea unor proiecte provocatoare sau participarea la hobby-uri captivante.
În al doilea rând, fă acte aleatorii de bunătate, cum ar fi să ajuți pe cineva, chiar și pe un necunoscut sau să faci gesturi spontane, care nu doar că îți îmbunătățesc starea, dar contribuie și la creșterea propriei tale fericiri. De asemenea, hrănește-ți relațiile personale, deoarece timpul petrecut cu partenerii, familia și prietenii are un impact puternic asupra stării de bine. Sonja recomandă să mergi cu familia sau prietenii în vacanțe, la plimbare sau chiar la o terasă, la un suc. Investiția în aceste relații îți poate aduce un sentiment profund de împlinire și fericire.
Apoi, exprimarea recunoștinței este esențială pentru fericire. Numără binecuvântările tale și împărtășește-ți aprecierea cu cei dragi, fie prin scrisori, telefoane sau simple gânduri de recunoștință.
În final, sărbătorește realizările și succesul, atât al tău, cât și al celor din jur. Împărtășirea veștilor bune și bucuria de a celebra momentele importante contribuie la o stare de bine mai profundă și la întărirea legăturilor sociale. Ascultă muzică, mănâncă ceva bun, mergi la concerte, piese de teatru, la un pahar cu vin și fă sport. Dar….cel mai important…e recomandat să le faci pe toate astea în 2. Când ai un suflet pereche, fericirea se dublează.