• Un nivel ridicat de autocontrol este legat de o atitudine mai pozitivă în viață, de abordarea unor situații potențial satisfăcătoare.
  • Persoanele cu autocontrol ridicat se luptă mai puțin cu demonii lor interiori.
  • Cercetările au arătat că un nivel mai ridicat de autocontrol este asociat cu rezultate mai pozitive în viață.

Persoanele cu un nivel mai ridicat de autocontrol sunt mai fericite deoarece urmăresc obiective mai satisfăcătoare, potrivit unui studiu. Un nivel ridicat de autocontrol este legat de o atitudine mai pozitivă în viața ta, de abordarea unor situații potențial satisfăcătoare și de realizarea ambițiilor, scrie Spring.

Persoanele cu un nivel ridicat de autocontrol sunt, de asemenea, mai puțin predispuse să se concentreze asupra aspectelor negative, ceea ce duce la evitare. Rezultatul este că persoanele cu autocontrol ridicat sunt mai fericite: „Persoanele cu un nivel mai ridicat [de autocontrol] nu numai că sunt mai fericite prin faptul că experimentează o mai mare satisfacție în viață, dar nu au nevoie să se autoregleze atât de des pe cât s-ar putea crede.”

Cu alte cuvinte, persoanele cu autocontrol ridicat se luptă mai puțin cu demonii lor interiori, deoarece le este mai ușor să facă alegerea mai virtuoasă. Și, pe termen lung, alegerile mai virtuoase, repetate de-a lungul mai multor ani, fac o persoană mai fericită.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

O fericire mai mare nu este singurul beneficiu al autocontrolului, după cum scriu autorii studiului: „Cercetările au arătat, de asemenea, în mod constant că un nivel mai ridicat [de autocontrol] este asociat cu rezultate mai pozitive în viață, cum ar fi rezultate academice mai bune, o sănătate mai bună, mai mult succes interpersonal și mai puține ajustări dezadaptative. Ca atare, autocontrolul a fost anunțat ca fiind o trăsătură evolutivă pentru a asigura adaptarea și supraviețuirea”.

Rezultatele provin dintr-un sondaj efectuat pe un eșantion de 545 de persoane care au fost întrebate despre autocontrolul lor, nivelul de fericire și modul în care iau decizii.

Autorii studiului explică: „Indivizii cu un nivel ridicat [de autocontrol] sunt mai puțin susceptibili de a se confrunta cu conflicte motivaționale, prin urmare, sunt, de asemenea, mai puțin obligați să exercite strategii orientate spre evitare asociate cu un accent pe prevenire pentru a rezista sau a contracara tentațiile sau viciile. În schimb, ei sunt mai liberi să își urmărească obiectivele, aspirațiile și idealurile prin desfășurarea unor strategii orientate spre abordare pentru a-și actualiza ambițiile personale, așa cum este încurajat de o concentrare pe promovare.”

Citește și