• Un studiu realizat în 2020, publicat în „International Journal of Environmental Research and Public Health”, a stabilit că un loc de muncă toxic „poate fi dăunător și poate duce la stres inutil, epuizare, depresie și anxietate în rândul lucrătorilor”.
  • Un semn nu atât de evident al unui loc de muncă toxic este ideea că ar trebui să fii disponibil tot timpul, în afara orelor de lucru.
  • Dacă vă aflați într-un mediu de lucru toxic, specialiștii vă sugerează să vă căutați un nou loc de muncă.

Atât angajații, cât și angajatorii ar trebui să se preocupe de calitatea locului de muncă, arată cercetările. Un studiu realizat în 2020, publicat în „International Journal of Environmental Research and Public Health”, a stabilit că un loc de muncă toxic „poate fi dăunător și poate duce la stres inutil, epuizare, depresie și anxietate în rândul lucrătorilor”, citează CNN.

În studiu s-a constatat că dispoziția angajaților este molipsitoare și poate conduce fie la scăderea calității muncii, fie la creșterea performanței la locul de muncă.

În ceea ce îi privește pe angajați, stresul crescut și depresia provocate de o viață profesională deficitară pot pune presiune și asupra relațiilor interpersonale, a declarat Alisha Powell, terapeut ale cărui domenii de activitate includ echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„De multe ori, angajații pot aduce acest stres acasă, în familiile lor și este ceva care are un impact asupra vieții lor de zi cu zi, chiar și atunci când nu sunt la serviciu”, a spus Powell.

„Pe lângă înrăutățirea sănătății mintale și relațiile tensionate, angajații pot apela, de asemenea, la droguri sau alcool pentru a face față stresului”, a declarat Dr. Kristen Fuller, medic specializat în sănătate mintală.

Semnele unui loc de muncă toxic nu sunt atât de evidente pe cât crede multă lume

Semnele unui loc de muncă toxic nu sunt neapărat atât de evidente pe cât crede multă lume, a spus Fuller.

„S-ar putea ca mintea să vă ducă direct la hărțuirea verbală sau sexuală, a adăugat ea, dar nu este atât de simplu. Este vorba de orice loc de muncă care te face să te simți inconfortabil. Orice lucru care te face să simți că nu poți cere lucrurile de care ai nevoie și că nu ești susținut. Un loc de muncă toxic poate fi un mediu în care un angajat se poate simți blocat”, a mai spus Powell.

„De multe ori, în cazul unui loc de muncă toxic, oamenii nu au posibilitatea de a avansa sau de a fi promovați”, a spus ea. „Faptul de a nu fi promovat sau de a nu avea nicio mobilitate ascendentă poate avea, de asemenea, un impact real asupra moralului la locul de muncă, știind că, indiferent cât de mult muncești, nu există nicio promovare pe care o poți obține.”

„Un semn al unui mediu de lucru toxic este atunci când supervizorii sunt foarte atenți la angajați și verifică constant fiecare sarcină pe care aceștia o au de îndeplinit, angajații simțind că firma nu are încredere în capabilitățile lor”, a spus Powell.

Falsa impresie că trebuie să fii disponibil tot timpul

Un alt semn mai puțin evident al unui loc de muncă toxic este ideea că ar trebui să fii disponibil tot timpul, în afara orelor de lucru.

Angajatorii vă pot cere să lucrați în weekend-uri sau să lucrați mai mult timp fără a fi plătiți suplimentar, a spus Fuller, iar acestea pot fi „semnale de alarmă mai mici” pe care oamenii le ignoră adesea ca fiind cultura obișnuită a muncii.

Powell a spus că această cultură toxică a muncii este demonstrată și atunci când angajații se simt obligați să răspundă la apeluri, mesaje și e-mailuri legate de muncă în afara orelor de program, ceea ce constituie muncă suplimentară neplătită.

„Deși majoritatea locurilor de muncă nu vor spune, totuși, se așteaptă să răspunzi după ce ziua de lucru s-a încheiat, iar, de multe ori, există o așteptare tacită”, a spus ea.

Este timpul să cauți un nou loc de muncă

Dacă vă aflați într-un mediu de lucru toxic, atât Powell, cât și Fuller vă sugerează că ar putea fi timpul să vă căutați un nou loc de muncă.

Powell a spus că își încurajează clienții să își stabilească un calendar pentru căutarea unui loc de muncă, stabilind, de exemplu, obiectivul de a începe să caute în mod activ un nou loc de muncă în următoarele trei până la șase luni.

Ea a recomandat, de asemenea, să se țină evidența oricăror acțiuni sau comportamente la locul de muncă care indică o situație nesănătoasă în timp ce vă aflați în procesul de căutare de noi posturi.

„Cu toate acestea, renunțarea imediată înainte de a-și asigura un nou loc de muncă nu este fezabilă pentru mulți oameni din motive financiare”, a spus Powell.

Dacă nu puteți să vă dați demisia, iată câteva sugestii

Pentru a încerca să faceți îmbunătățiri la locul de muncă, ar trebui să vă gândiți la ce limite doriți să impuneți și să începeți să lucrați la ele, a spus Powell. Dacă vreți să le arătați colegilor că nu sunteți disponibil în afara orelor de lucru, dar vă este teamă să o spuneți direct, vă puteți seta telefonul să trimită apelurile pe căsuța vocală atunci când nu sunteți în timpul programului.

În afara serviciului, ea a recomandat să implementați mai multe practici în rutina zilnică, cum ar fi activitatea fizică sau un hobby.

De asemenea, Powell a subliniat că trebuie să apelezi la terapie pentru a gestiona stresul legat de muncă. Unii lucrători pot accesa terapia prin intermediul unui program de asistență pentru angajați, oferit de compania lor.