• Dacă ai fost vreodată martor la o luptă între doi câini, știi cât de înfricoșător poate fi.
  • Vestea bună este că poți să oprești o luptă între câini fără să te rănești.
  • Agresiunea poate provoca vătămări grave animalelor în timpul luptei și, în unele cazuri, rănile pot fi fatale. 

Când animalul nostru de companie este implicat, ne poate fi dificil să reacționăm. Mulți oameni intră în panică și pierd timp prețios, în timp ce alții acționează după instinctele lor naturale și sar să oprească lupta. 

Totuși, încercarea de a pune capăt unei dispute între doi câini, făcută în mod greșit, nu numai că nu va opri agresiunea dintre patrupede, ci poate duce și la rănirea stăpânului.

Din fericire, există o abordare adecvată în luptele dintre câini. În calitate de proprietar de animale de companie, trebuie să cunoști aceste modalități sigure de a interveni și de a pune capăt bătăliei.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

De ce se bat câinii?

Câinii se luptă dintr-o varietate de motive, dintre care majoritatea sunt înrădăcinate în instinctele lor naturale. Există anumite situații în care chiar și cel mai prietenos câine poate deveni agresiv. 

Printre principalele motive se numără bătăliile pentru teritorii, dorința de a-și proteja stăpânii, mâncarea sau jucăriile.

Chiar și simpla stimulare a patrupedului care începe ca o joacă, poate să escaladeze în luptă. Agresivitatea este obișnuită la animalele care trăiesc împreună, atunci când un câine nu obține ceva ce își dorește sau este dezamăgit.

Acesta își poate ataca cel mai bun prieten pur și simplu pentru că poate. Și uneori câinii pur și simplu nu se înțeleg. 

Cum să oprești lupta dintre câini

Există câteva îndrumări de bază despre ce să faci pentru a opri cu succes și în siguranță o bătaie între doi câini.

Prima regulă ar fi să nu mergi niciodată fizic în mijlocul unei lupte între doi câini.

Nu încerca să îi prinzi de ceafă, dacă vei pune mâna lângă boturile animalelor, vei fi rănit instantaneu.

Nu fii atât de naiv încât să crezi că animalul nu te va mușca pentru că ești stăpânul luiÎn mijlocul unei lupte cu câini, animalul tău de companie nu poate vedea sau auzi nimic, poate nici măcar să realizeze că te-a mușcat pe tine, nu pe adversarul său. Nu o lua personal, se mai întâmplă.

Există mai multe moduri prin care poți încerca să oprești o luptă între doi câini fără să te rănești

Rămâi calm

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru a opri o luptă între doi câini este să fii cât mai calm posibil. 

Evită să strigi la animale și la stăpânii lor, deși aceasta este una dintre primele reacții ale majorității oamenilor. 

Respiră adânc și concentrează-te. Sfătuiește-i pe ceilalți participanți la scena neplacută să facă același lucru. 

Lucrează în echipă

Ai avea cele mai mari șanse să desparți doi câini dacă lucrezi în echipă cu alți stăpâni.

Pulverizează cu apă

Dacă ai un furtun de grădină sau o sticlă de apă la îndemână, stropește capetele câinilor. Încearcă să direcționezi jetul de apă spre ochii și nasul animalului mai agresiv. 

În ambele metode, apa de pe urechi și bot va defalca, măcar pentru o clipă, atenția patrupedelor în luptă. 

Atrageți-le atenția 

Fă zgomot. Sunetul unui fluier sau al claxonului mașinii este suficient de enervant pentru a distrage atenția câinilor într-o luptă și a le atrage atenția. 

Cu toate acestea, uneori această tehnică nu funcționează în lupte mai intense. Strigătul, pe de altă parte, are întotdeauna efectul opus, de a intensifica înverșunarea luptei. 

Intervine fizic

Dacă nu poți aplica oricare dintre celelalte metode enumerate, mai există o ultimă metodă, însă presupune un grad de risc mai mare, mai ales dacă este făcută incorect. Amintește-ți că nu trebuie să stai niciodată în mijlocul a doi câini în luptă și să nu încerci niciodată să îi prinzi de ceafă sau de cap

Odată ce ai despărțit cei doi câini, încearcă să îi ții departe unul de celălalt. Ideea este de a forța animalul să stea drept. Pentru că dacă te oprești, câinele te poate mușca instantaneu. 

Continuă să te miști înainte și înapoi atât timp cât consideri necesar pentru a calma câinele și îl poți lega în siguranță cu lesă. 

Nu te implica niciodată într-o luptă cu lovituri de picior sau cu pumnii, deoarece va duce doar la și mai multă agresivitate. 

Dacă ești singur, metoda de intervenție fizică nu este recomandată, deoarece chiar dacă o aplici, un câine va merge imediat după altul. 

Ce să faci după încăierarea dintre câini

Imediat ce reușești să desparți câinii într-un fel sau altul, cel mai important este să ai grijă de siguranța generalăȚine-i depărtați și nu îi lăsa să meargă acolo unde pot interacționa din nou, chiar dacă par calmi. 

Dacă bătălia a avut loc în casa ta, pune-i în camere separateExaminează cu atenție animalele pentru a te asigura că nu au fost rănite și indiferent cât de nesemnificative ți s-ar părea, contactează medicul veterinar. 

Este important ca patrupedul tău să fie examinat, deoarece deteriorarea dinților și mușcăturilor de câine nu este întotdeauna vizibilă pentru ochiul neantrenat.

Prevenirea este cea mai bună modalitate de a reacționa într-o luptă cu câini

Ce înseamnă asta? Trebuie să înveți să recunoști semnalele și limbajul corpului animalului tău de companie. Evită să îl pui în situații în care există un potențial de luptă. 

Dacă observi că doi câini dau semne de agresivitate, unul domină prea mult jocul față de celălalt, în acest caz, treaba ta este să încetezi să te lupți cu ei, să schimbi dinamica, să folosești distragerile ca răsfăț.

Cel mai important lucru este să fii cât mai calm și să acționezi în baza unui scenariu preconceput atunci când asiști la o luptă între câini. Depinde de reacțiile tale în ce măsură va suferi prietenul tău păros.