• Celebrul creator de modă, parfumier și om de afaceri Paco Rabanne a murit la Portsall, un oraş din regiunea franceză Bretania, unde locuia.
  • Avea 88 de ani.
  • Artistul și parfumierul a marcat lumea modei timp de peste o jumătate de secol.

Îndrăgostit de Bretania, avea o casă la mare. La Portsall, în apropiere de Brest, unde a locuit, a murit vineri marele couturier franco-spaniol Paco Rabanne, relatează mass media internațională. Avea 88 de ani. Cauza morții sale rămâne necunoscută în acest moment.

Artistul și parfumierul a marcat lumea modei timp de peste o jumătate de secol. Născut Francisco Rabaneta în Țara Bascilor din Spania, Paco Rabanne a fost fiul unei prime mâini a lui Balenciaga. Dar a fost imersat în lumea modei de la o vârstă foarte fragedă datorită mamei sale, care a lucrat pentru Cristobal Balenciaga. Tatăl său a fost împușcat de către franchisti. Familia Rabaneta s-a refugiat în Finistère în februarie 1939.

https://www.instagram.com/pacorabanne/?utm_source=ig_embed&ig_rid=44aba6f4-768a-44a0-92c4-2bacd14fcd9f

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

A reînnoit radical vocabularul modei

Designer excentric și vizionar, a devenit campionul hainelor metalice pe podiumurile de haute couture. Cu bijuteriile sale false, cu creațiile sale din hârtie, cu plexiglasul său fantastic și cu metalul său, tânărul Paco Rabanne a provocat un scandal la vremea respectivă. Atât de mult încât Coco Chanel l-a poreclit metalurgistul”.

Deși a lăsat o amprentă profundă în istoria modei, numele lui Paco Rabanne este încă prea des asociat cu parfumurile sale și cu declarațiile sale trăsnite, care au fost motiv de batjocură: a pretins că l-a văzut pe Dumnezeu și pe extratereștri și a prezis căderea stației orbitale rusești Mir.

Creștin devotat, Paco Rabanne avea un anumit gust pentru ezoterism cultivat încă din copilărie. Mama mea era foarte pragmatică, dar bunica mea a fost șaman și m-a introdus foarte devreme în cunoașterea lumii. Întotdeauna am păstrat acest lucru în mine” , a mărturisit el în 2005 pentru Le Parisien.

Alegerea îndrăzneață a materialelor, modul său de lucru cu acestea și viziunea sa avangardistă au influențat o întreagă generație de creatori de modă.