- Menținerea legăturii cu fostul partener poate prelungi procesul de vindecare.
- Persoanele cu un stil anxios de atașament au nevoie de mai mult timp.
- Modul în care s-a încheiat relația (brusc sau gradual) influențează cât de repede ne putem recupera.
Te-ai întrebat vreodată cât timp îți ia să uiți un fost partener? Un studiu recent de la Universitatea din Illinois arată că, în medie, ne ia cam 8 ani să depășim o relație, iar acest proces este influențat de stilul nostru de atașament și de cum rămânem conectați cu fostul.
Advertisment
De ce durează atât de mult să uităm un fost partener?
Studiile arată că, în medie, ne ia aproximativ 8 ani pentru a depăși complet o relație, iar acest proces variază semnificativ de la o persoană la alta. Durata poate fi influențată de stilul nostru de atașament, de exemplu, cei cu un stil anxios pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se desprinde emoțional, deoarece se leagă profund de partenerii lor. De asemenea, modul în care relația s-a încheiat, dacă a fost brusc sau gradual, și dacă am rămas în contact cu fostul partener, joacă un rol major. Cu cât mai multe legături emoționale și contacte avem, cu atât mai greu poate fi să facem tranziția spre a vedea fostul partener ca pe „o persoană ca toate celelalte”.
Cum ne afectează amintirile digitale procesul de vindecare?
Atunci când păstrăm aceste amintiri, ele pot reaprinde sentimentele legate de fostul partener, făcându-ne să ne gândim la relația trecută și să retrăim momentele frumoase. Această reîntoarcere la amintiri poate complica procesul de a merge mai departe, prelungind astfel timpul necesar pentru a ne elibera emoțional. De asemenea, stimulii digitali, precum mesajele care ne apar pe telefon sau pozele pe rețelele sociale, pot să ne amintească constant de fostul partener și să ne împiedice să ne concentrăm asupra noilor relații sau asupra bunăstării noastre emoționale. Aceasta face ca desprinderea să fie și mai dificilă, creând un ciclu al nostalgiei care poate dura ani de zile.
Recomandări
Citește și
- Piața imobiliară din România are de suferit. Daniel Crainic, director de marketing: „Oamenii trebuie să rămână activi în piață și să facă oferte”
- SUA și Rusia au discutat despre un armistițiu în Marea Neagră. Care sunt primele concluzii după negocierile de ieri
- Zelenski spune cu ce a greșit la Casa Albă, într-un interviu pentru revista TIME. În ce moment s-a stricat întâlnirea cu Trump