• Reima Zeiman – scriitoare, actriță și mentor – va răspunde la întrebarea: Ce se întâmplă dacă nu mai faci sex timp de 1 an?
  • Ea decide să verifice care vor fi schimbările emoționale după un an de abstinență.
  • Iată care este povestea ei.

Reima Zeiman – scriitoare, actriță și mentor – va răspunde la întrebarea: Ce se întâmplă dacă nu mai faci sex timp de 1 an? Ea decide să verifice care vor fi schimbările emoționale după un an de abstinență. Iată care este povestea ei.

Era duminică. Am făcut sex de patru ori. În cele din urmă, niciunul dintre noi nu mai putea să meargă sau să țină ochii deschiși. De fapt, nu știam la momentul respectiv că nu voi face sex timp de un an. Am 33 de ani și am început să fac sex când aveam 17 ani. Întotdeauna am avut idei normale și sănătoase despre sex, nuditate și sexualitatea mea. Eram obișnuită să asociez sexul cu relațiile. Încercasem să fac sex fără angajament, dar nu a funcționat. Sunt o persoană care se răsfață și se așteaptă la răsfăț. Așadar, cu partenerul potrivit, sexul a fost întotdeauna o experiență plăcută. Nu m-am simțit niciodată presată sau nefericită pentru că trebuie să fac sex, nu m-am simțit niciodată incomodă și cu siguranță nu am inventat povești pentru a evita acest lucru.

Dar cumva nu mă simțeam de parcă n-aș fi făcut sex de… patru luni. Trăiam fericită, viața mea mergea înainte, iar apoi mi-am dat seama brusc… patru luni? Un sezon. Am început să analizez ce efecte avusese lipsa de sex și de conexiune asupra vieții mele personale, a carierei și a dezvoltării personale. Rezultatele s-au dovedit a fi foarte pozitive, așa că am decis să nu mai fac sex timp de încă trei sezoane. Ceea ce a început ca o coincidență s-a transformat într-un experiment interesant. M-am documentat temeinic în legătură cu știința din spatele sexului și a legăturii, iar ceea ce am aflat m-a făcut să fiu și mai entuziasmată de acest experiment și mi-a consolidat decizia.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Femeile și bărbații reacționează la sex în mod diferit și, în plus, își construiesc atașamentul în mod diferit. Femeile se atașează datorită nivelului ridicat al hormonului oxitocină, în timp ce testosteronul blochează producția de oxitocină. Și știi cine are un nivel ridicat de testosteron? Bărbații. Deoarece au niveluri ridicate de testosteron, se atașează diferit – prin niveluri ridicate de vasopresină. În timpul orgasmului, nivelul de oxitocină al femeii crește la maxim. Singurele alte momente în care nivelurile acestui hormon sunt atât de ridicate sunt cele în care se află cu copiii ei sau secretă lapte matern. Cu alte cuvinte, după orgasm, o femeie simte o afecțiune bruscă pentru partenerul ei, indiferent de sentimentele sale reale. Dacă nu se bazează pe o emoție autentică, acest atașament și această loialitate sunt pur și simplu iluzorii.

În timpul orgasmului, bărbații au o creștere rapidă a testosteronului, motiv pentru care, cu puțin timp înainte, în timpul și după sex, un bărbat nu simte afecțiune, așa cum se întâmplă în cazul unei femei. La bărbați, afecțiunea și loialitatea se construiesc atunci când este prezent hormonul vasopresină. Nivelurile sale cresc treptat în timp, așa că este nevoie de timp pentru ca un bărbat să se atașeze de iubita sa, dar sexul nu este factorul principal în aceste sentimente, explică Reema. Potrivit acesteia, noi acordăm sexului o putere imensă și îl amplificăm tocmai pentru că organismul nostru este conceput să asocieze sexul cu dragostea. La începutul fiecărei relații, eram eu – calmă, încrezătoare, ambițioasă, independentă și sinceră. Dar după câteva întâlniri, mai ales după sex și câteva orgasme, am devenit o creatură fără caracter care se îndoia constant de logica, inteligența și capacitatea mea de a lua decizii bune.

Abia după câteva întâlniri sau luni am realizat cu groază că îmi adaptam alegerile, gândurile și cuvintele la opiniile, obiectivele și confortul persoanei cu care ieșeam. Ambiția mea s-a îndepărtat de la propriile mele obiective și s-a îndreptat spre visele lui, pentru că voiam să-l ajut să reușească. Loialitatea mea față de mine însămi era complet înlocuită de loialitatea față de el. Știu că sunt multe femei care reușesc să-și păstreze identitatea în ciuda sexului sau a relației pe care o au. Dar înainte de experiment, nu eram unul dintre ei. Simțisem deja primele efecte pozitive în urma a patru luni de abstinență, așa că am vrut să acord mai mult timp experimentului, nu doar pentru a vedea care vor fi celelalte schimbări pozitive, ci și pentru a-mi da seama cum se potrivește povestea mea cu știința. Simțeam că mă așteaptă o mare schimbare, dar numai timpul îmi poate dezvălui care va fi aceasta.”

Primul efect pozitiv pe care Reema l-a observat a fost că energia ei era concentrată în întregime asupra ei însăși. Anterior, ea a petrecut întotdeauna mult timp și a depus mult efort pentru a menține relația și a avea grijă de partenerul ei: Trebuia să îi cultiv stima de sine, să îl ajut să își rezolve problemele, să îi satisfac nevoile, să îl sprijin în fața dificultăților, să îl susțin în dezvoltarea sa profesională și să îl încurajez să își urmeze visele. Am devenit mamă, soră, cea mai bună prietenă și mentor pentru fiecare dintre partenerii mei. Acum viața mea este radical diferită. Toate talentele și abilitățile mele sunt investite în dezvoltarea mea – atât pe plan profesional, cât și personal. Toată energia mea este concentrată pe cercul meu personal și pe contribuțiile mele la societate.

Acum nu sunt doar o profesionistă mai bună, ci și o fiică, o soră și o prietenă mai bună. Dragostea, timpul, conversațiile, sprijinul, sfaturile și grija pe care le ofeream partenerilor mei au fost transferate familiei și prietenilor mei. Nu e de mirare că relația mea cu acești oameni importanți s-a consolidat.” Al doilea aspect pozitiv pe care Rima l-a observat a fost că a început să îi pese din ce în ce mai puțin de părerile celorlalți și că, în sfârșit, a fost capabilă să facă ceea ce dorea. A început să aibă mai multă încredere în judecata sa personală și i-a crescut încrederea în sine. Nu mai trebuia să se îndoiască de abilitățile ei.

A învățat să spună „Nu” și să rămână pe poziții. Anterior, ea ceda ușor la presiuni și își schimba poziția pentru a-și mulțumi partenerii sau chiar colegii. „Dar acum, datorită anului în care am reușit să spun Nu” sexului și relațiilor, sunt mai încrezătoare în fiecare domeniu al vieții mele. Nu mai există un decalaj între intențiile mele și acțiunile mele. Pot să decid, să susțin și să urmez deciziile care sunt inerente propriei mele persoane.” În plus, Reema și-a dat seama că nu ar trebui să își deghizeze sau să își îndulcească calitățile, opiniile, gusturile și obiectivele doar pentru a-și mulțumi partenerul. A învățat să se respecte și să nu se teamă că cineva o va abandona doar pentru că nu împărtășește aceeași opinie. Datorită acestei noi încrederi, a devenit speaker motivațional și a ajutat femei care au fost victime ale violului sau ale violenței domestice, și-a lansat cariera de jurnalist și este liderul mai multor inițiative care ajută imigranții sau persoanele aflate în dificultate. Fata care altădată tăcea de teamă să nu jignească un bărbat este acum o femeie care poate spune ce gândește, și în public. Mi-a luat câteva decenii, dar acum, la 33 de ani, trăiesc în sfârșit ca mine însămi.

Mi-am dat seama că în anul în care nu am făcut sex, sexul nu a fost deloc personajul principal. Nu era vorba de relații, de căsătorie sau de dragoste. A fost vorba despre a crede în tine însuți și a avea puterea de a-ți susține alegerile.” Există un domeniu în viața fiecăruia care a adunat temerile și care îl împiedică să-și atingă potențialul. Ar putea fi o relație nesănătoasă, un obicei, o dependență sau un rol neîmplinit. Oricare ar fi acea zonă, ea este centrul nesiguranței noastre. La fel cum lampa atrage fluturii nopții, această zonă ne atrage atenția și ne acaparează toată energia. Îi permitem să ne modeleze ca indivizi, să ne controleze și să ne îndepărteze de sinele nostru adevărat și curajos. Cu alte cuvinte, persoana, obiceiul, relația sau rolul ne fură tot potențialul, ne împinge să fim tăcuți, nesiguri, speriați, slabi.

De foarte multe ori, noi, femeile, păstrăm tăcerea și ne reprimăm potențialul de a menține armonia în relațiile noastre. Înainte, personalitatea mea era modelată de bărbatul de lângă mine, așa cum este cazul multor altora, așa că stima mea de sine depindea de capacitatea mea de a atrage un bărbat și de a-l face fericit. Cel mai mare beneficiu al anului fără sex a fost că am devenit o persoană complet independentă. Pentru că nu eram influențat de prezența, aprobarea, refuzul sau absența cuiva, puteam să lucrez din greu, urmându-mi opiniile personale. Cariera mea nu a făcut decât să beneficieze de acest lucru. Sănătatea mea emoțională nu a fost niciodată mai bună, iar relația cu familia mea s-a consolidat. Nu mă mai tem de respingere și de critici, nu mă mai simt nesigur, nu mă mai tem de lumina reflectoarelor, nu mă mai panichez, nu mă mai îngrijorez atunci când îmi prezint munca.

Nu vreau să promovez abstinența sau un anumit stil de viață. Eu lupt pentru ca femeile să creadă în ele însele. Încurajez toate femeile să se gândească unde se află temerile lor și cum le afectează nesiguranța viața. Sper ca toți să aibă curajul de a renunța la obiceiurile, rolurile și relațiile care îi trag în jos și să își urmărească cu curaj obiectivele. Aștept cu nerăbdare să îmi reînnoiesc într-o zi viața sexuală și amoroasă. Sunt sigură că această nouă cunoaștere despre mine va atrage pe cineva cu care voi experimenta dragostea și intimitatea așa cum nu am mai experimentat niciodată.”