• Sculptura din bronz a morsei Freya a fost dezvelită în Norvegia.
  • Artistul din spatele sculpturii speră ca lucrarea sa să devină o ,,lecție de istorie tridimensională” .
  • Oficialii au ales să o eutanasieze pe Freya în luna august, invocând temeri că aceasta reprezenta o amenințare pentru public.

Sculptură din bronz a morsei Freya, care a atras atenţia la nivel mondial vara trecută după ce s-a odihnit în fiordul Oslo până când a fost eutanasiată, a fost dezvelită în Norvegia, scrie CNN.

Artistul din spatele sculpturii speră ca lucrarea sa să devină o ,,lecție de istorie tridimensională” . ,,În mintea mea, obiectivul meu era să fac un simbol nemuritor al capacității oamenilor de a maltrata nu doar animalele sălbatice, ci și oamenii” , a spus acesta.

Ea a adăugat că intenția statuii nu este de a-i face pe oameni să urască autoritățile ca entitate, ci de a ,,pune la îndoială sistemul” per ansamblu.

Recomandări

MACRON SE ADRESEAZĂ ARMATELOR
COLEGIU DE ELITĂ CU TELEFOANE SIMPLE
CASTERA A ÎNOTAT ÎN SENA
JAMES WEBB DESCOPERĂ DANSUL GALAXIILOR
CUM AFECTEAZĂ CANICULA MEDIUL?
CÂT MAI DUREAZĂ CANICULA?

Sculptura în mărime naturală o înfăţişează pe Freya întinsă pe o parte pe ţărmul stâncos al portului de agrement Kongen din Oslo, nu departe de locul în care mamiferul de 600 kilograme a atras vara trecută o mulţime de oameni în timp ce vâna raţe şi lebede şi se odihnea pe bărcile care se chinuiau să îi susţină volumul.

Oficialii au ales să o eutanasieze în august, invocând semne de stres şi pe fondul temerilor că reprezenta o ameninţare pentru  publicul care nu păstra distanţa cerută.

În urma unei campanii online s-au strâns peste 25.000 de dolari pentru a ridica sculptura care o comemorează pe Freya, a declarat organizatorul campaniei, Erik Holm.

,,Am început această campanie pentru că sunt furios de modul în care Direcţia de Pescuit şi statul au gestionat această situaţie” , a declarat Holm la dezvelire.

O decizie luată în grabă

,,Dincolo de problema Freya, trebuie să ne întrebăm cum tratăm animalele şi natura. Trebuie să ne gândim la relaţia noastră cu animalele sălbatice” , a spus el.

Freya, a cărei vârstă a fost estimată la aproximativ cinci ani, a fost văzută în Marea Britanie, Ţările de Jos, Danemarca şi Suedia înainte de a-şi petrece o parte din vară în Norvegia.

Morsele sunt o specie protejată care trăieşte în mod normal la latitudini mai nordice ale Arcticii.

În ciuda apelurilor repetate de a nu se apropia, curioşii, care uneori aveau copii în spate, s-au apropiat de mamifer pentru a face fotografii.

În mod normal, morsele nu au un comportament agresiv faţă de oameni, dar se pot simţi ameninţate de intruşi şi pot ataca.

Criticii au declarat că decizia de a o eutanasia pe Freya a fost luată în grabă şi nu a ţinut cont de bunăstarea animalului, în timp ce oficialii au declarat că sedarea Freyei şi mutarea ei într-o zonă mai puţin populată ar fi fost o operaţiune mult prea complexă.

Citește și

Partea secretă și sacră a încoronării va fi ascunsă sub un paravan artizanal. Ce se va întâmpla în acele momente la ceremonie

STUDIU. Oamenii de știință spun că extratereștrii ne-ar putea contacta în 2029. Cum explică această posibilitate

Nici persoanele decedate nu sunt în siguranță în Pakistan. Cadavrele femeilor trebuie protejate pentru a nu fi violate