FOTO. Freya, morsa care a iubit să trăiască printre oameni, are o statuie în memoria ei

29 April 2023, Norway, Oslo: The sculpture by artist Tonoian in memory of the walrus Freya is unveiled by walrus expert Rune Aae (L) and initiator Erik Holm at Kongen Marina. The monument now commemorates the walrus Freya, which first became an attraction in the Norwegian capital in 2022 and was then euthanized despite protests. Photo: Annika Byrde/NTB/dpa

Sculptură din bronz a morsei Freya, care a atras atenţia la nivel mondial vara trecută după ce s-a odihnit în fiordul Oslo până când a fost eutanasiată, a fost dezvelită în Norvegia, scrie CNN.

Artistul din spatele sculpturii speră ca lucrarea sa să devină o ,,lecție de istorie tridimensională” . ,,În mintea mea, obiectivul meu era să fac un simbol nemuritor al capacității oamenilor de a maltrata nu doar animalele sălbatice, ci și oamenii” , a spus acesta.

Ea a adăugat că intenția statuii nu este de a-i face pe oameni să urască autoritățile ca entitate, ci de a ,,pune la îndoială sistemul” per ansamblu.

Sculptura în mărime naturală o înfăţişează pe Freya întinsă pe o parte pe ţărmul stâncos al portului de agrement Kongen din Oslo, nu departe de locul în care mamiferul de 600 kilograme a atras vara trecută o mulţime de oameni în timp ce vâna raţe şi lebede şi se odihnea pe bărcile care se chinuiau să îi susţină volumul.

Oficialii au ales să o eutanasieze în august, invocând semne de stres şi pe fondul temerilor că reprezenta o ameninţare pentru  publicul care nu păstra distanţa cerută.

În urma unei campanii online s-au strâns peste 25.000 de dolari pentru a ridica sculptura care o comemorează pe Freya, a declarat organizatorul campaniei, Erik Holm.

,,Am început această campanie pentru că sunt furios de modul în care Direcţia de Pescuit şi statul au gestionat această situaţie” , a declarat Holm la dezvelire.

O decizie luată în grabă

,,Dincolo de problema Freya, trebuie să ne întrebăm cum tratăm animalele şi natura. Trebuie să ne gândim la relaţia noastră cu animalele sălbatice” , a spus el.

Freya, a cărei vârstă a fost estimată la aproximativ cinci ani, a fost văzută în Marea Britanie, Ţările de Jos, Danemarca şi Suedia înainte de a-şi petrece o parte din vară în Norvegia.

Morsele sunt o specie protejată care trăieşte în mod normal la latitudini mai nordice ale Arcticii.

În ciuda apelurilor repetate de a nu se apropia, curioşii, care uneori aveau copii în spate, s-au apropiat de mamifer pentru a face fotografii.

În mod normal, morsele nu au un comportament agresiv faţă de oameni, dar se pot simţi ameninţate de intruşi şi pot ataca.

Criticii au declarat că decizia de a o eutanasia pe Freya a fost luată în grabă şi nu a ţinut cont de bunăstarea animalului, în timp ce oficialii au declarat că sedarea Freyei şi mutarea ei într-o zonă mai puţin populată ar fi fost o operaţiune mult prea complexă.

Citește și

Partea secretă și sacră a încoronării va fi ascunsă sub un paravan artizanal. Ce se va întâmpla în acele momente la ceremonie

STUDIU. Oamenii de știință spun că extratereștrii ne-ar putea contacta în 2029. Cum explică această posibilitate

Nici persoanele decedate nu sunt în siguranță în Pakistan. Cadavrele femeilor trebuie protejate pentru a nu fi violate

Exit mobile version