• 22% din Gen Z LGBTQIA+ sunt mai deschiși la conexiuni sexuale neașteptate.
  • 39% din Gen Z își regândesc sexualitatea după o atracție neașteptată.
  • Compatibilitatea nu mai ține de gen sau etichete.

Gen Z nu mai bifează etichete, ci trăiește iubirea după propriile reguli. Un nou raport Hinge arată că tinerii între 18 și 26 de ani sunt mult mai deschiși la tot ce înseamnă identitate și expresie de gen decât Millennialii. 21% ies la întâlniri cu persoane din afara tiparelor clasice, iar 39% spun că o atracție neașteptată i-a făcut să-și regândească sexualitatea. Ce înseamnă toate astea?

De ce e Gen Z mai relaxată când vine vorba de etichete și identitate?

Grațiela Dan, psiholog: „Etichetele cad și asta pentru că Gen Z este mult mai open-minded, nu neapărat comparând cu Milenialii, dar foarte deschiși la elementul acesta de nou, de inedit în relație, încât pentru ei valorile care caracterizau o relație de tip romantic, aproape au căzut. Dacă pentru ei contau vârsta, identitatea sexuală, aspectul fizic, financiar, pentru Generația Z, două lucruri sunt importante: Dacă eu am încredere în partenerul respectiv și dacă îmi asigură intimitatea. Dacă cele două lucruri sunt bifate, putem să mergem înainte. De asemenea, o relație poate fi reconfigurată, mult mai ușor, până la dispariție”.

Cum pot părinții sau profesorii să fie alături de tinerii care își pun întrebări despre identitate?

Grațiela Dan: „Persoanele care se ocupă de aceste lucruri, fie că sunt dascăli, sociologi, pedagogi, părinți, trebuie să accepte aceste schimbări ca fiind noua normalitate. Familia s-a reconfigurat, relațiile s-au reconfigurat și asta din cauza ritmului de viață, din cauza faptului că trebuie să ținem pasul cu noile tehnologii. Trebuie să accepte ei acest lucru. De multe ori pare destul de greu să accepti niște lucruri pe care nu le-ai trăit.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
UNII VIN, ALȚII PLEACĂ
META PARIAZĂ PE WANG
TRAVEL BAN
CÂȚI MILITARI PIERDE PUTIN?
ÎNCEPE SUMMITUL G7

Chiar dacă aceste noi forme de familie, de relații sunt diferite și unii le numesc ATP, de exemplu familia la distanță, e o realitate. Familiile pluriparentale cu mai mult de doi membri, adică familia grup, familia cu parteneri de același sex. Sunt noi forme de familie, reale pe care trebuie să le acceptăm și care până la urmă ne dovedesc că oamenii vor să fie împreună, că pot trăi împreună”.