• Guinness World Records a acordat titlul de cel mai scund om din lume unui sătean iranian „extrovertit și amabil”, care are doar 68 cm înălțime.
  • Afshin Esmaeil Ghaderzadeh, în vârstă de 20 de ani, provine dintr-un sat izolat din provincia iraniană Azerbaidjanul de Vest.
  • Afshin, poartă haine concepute pentru copii de trei ani și speră că noua sa faimă îl va ajuta să își întrețină părinții.

Guinness World Records a acordat titlul de cel mai scund om din lume unui sătean iranian „extrovertit și amabil”, care are doar 68 cm înălțime. Afshin Esmaeil Ghaderzadeh, în vârstă de 20 de ani, care provine dintr-un sat izolat din provincia iraniană Azerbaidjanul de Vest, a declarat că a devenit cel mai scund bărbat începând de marți, după ce s-a constatat că este cu 3 cm mai scund decât deținătorul precedent al recordului.

Precedentul cel mai scund bărbat a fost Edward Niño Hernandez, în vârstă de 30 de ani, din Bogota, Columbia, care măsura 72,1 cm. Afshin, fan al fotbalului, poartă haine concepute pentru copii de trei ani și speră că noua sa faimă îl va ajuta să își întrețină părinții, care uneori se luptă să găsească bani pentru îngrijirea sa de specialitate.

Redactorul-șef al Guinness World Records (GWR), Craig Glenday, și adjudecătorul oficial Kanzy El Defrawy au participat la ceremonia de măsurare de la biroul GWR din Dubai. Pentru a se asigura că Afshin a obținut noul record, acesta a fost măsurat de trei ori în ziua măsurătorii.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Viața lui Afshin în nordul Iranului nu a fost ușoară. Neputând să meargă la școală, s-a luptat cu alfabetizarea, dar recent a învățat să-și scrie numele. De asemenea, a fost încântat că a primit recent un telefon de la un prieten, dar îl găsește dificil de transportat și de folosit.

Guinness a spus că este foarte sociabil și amabil și că este popular printre localnicii din satul său. Părinții săi și comunitatea în care locuiește îi spun „Mohammed”. Familia lui Afshin locuiește într-o casă modestă și, în ciuda faptului că părinții lui lucrează, se luptă uneori să îi asigure cheltuielile de întreținere, medicamentele și tratamentul medical.

Afshin nu se poate deplasa singur prin sat și este întotdeauna însoțit de unul dintre părinții săi. Deși poate merge pe jos, uneori preferă să fie purtat în brațe. „Știu cine este cel mai înalt om care trăiește în lume. S-ar putea să încap în palmele lui”, a adăugat el.

Hainele sunt întotdeauna o luptă pentru persoanele cu statură mică. Hainele care i se potrivesc corpului său sunt de aceeași mărime cu cele ale unui copil de trei ani, așa că modelele nu se mai potrivesc, de obicei, vârstei sale. Afshin este un mare fan al fotbalului – jucătorii săi preferați sunt Cristiano Ronaldo și fostul căpitan al naționalei Iranului, Ali Daei.


Din păcate, mărimea sa îl împiedică să participe la orice sport. De asemenea, lui Afshin îi place să cânte și să danseze și se grăbește să își arate jocul de picioare atunci când aude muzica sa kurdă iraniană preferată. Afshin nu a fost suficient de norocos pentru a deține vreuna dintre cărțile Guinness World Records, dar recordurile legate de corpul uman sunt preferatele sale.

„Doar gândul de a face parte din familia Guinness World Records este ca un vis. Uneori mă lupt să cred. Este ca și cum te trezești a doua zi și întreaga lume știe acum cine ești. Este ceva magic”, a declarat Afshin. „Îmi place atenția pe care o primesc de la oameni. Mă face să mă simt special”, a precizat el.

S-a născut cu o greutate corporală de 700 de grame și a ajuns să cântărească aproape 6,5 kg, astfel că o pisică adultă cântărește aproape la fel ca el.

„Visul meu este să îmi pot ajuta părinții. Această recunoaștere globală m-ar putea ajuta să îmi îndeplinesc visul”, a declarat el. Craig Glenday, redactor-șef la Guinness World Records, a declarat „A fost un privilegiu să ne întâlnim cu Afshin și cu familia sa și să îl confirmăm ca fiind noul cel mai scund om adult în viață din lume. El nu numai că bate confortabil recordul existent, dar este și unul dintre cei mai scunzi bărbați care au deținut vreodată acest titlu. Acesta este unul dintre acele superlative fundamentale ale corpului uman, iar primirea acestei confirmări oficiale este un moment care ar putea schimba viața acestui tânăr fermecător. Judecând după entuziasmul de care a dat dovadă în timpul vizitei sale în Dubai, este mai mult decât pregătit să se bucure de noul său statut de celebritate și să devină un nume cunoscut. A bifat deja un punct de pe lista sa de dorințe: să viziteze vârful Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume.”