• În 2019, 600.000 de străini locuiau în România.
  • Cei mai mulți europeni stabiliți în România vin din Italia și Spania.
  • Europenii spun că se mută în România pentru o viață liniștită și peisaje de vis.
  • Una dintre problemele care îi deranjează pe imigranți e birocrația.
  • Taxele mari și lipsa de ajutor din partea statului îi supără pe antreprenorii străini.

Iubești România? Este o întrebare care ți se pune încă de la școală. Chiar dacă ești sau nu sigur de răspuns, știu că ești curios să afli ce cred străinii care s-au stabilit la noi. Pentru că, în fiecare an, mii de europeni aleg ca țara noastră să le devină casă.

La fel ca Jeremy Clarkson gândesc tot mai mulți europeni. Străini care lasă în urmă orașe mari și slujbe bine plătite pentru traiul liniștit la țară, peisaje superbe și o viață eco. Atrași de ospitalitatea românilor, nu mai vor să plece.

Laurent Jouault s-a stabilit în România acum 14 ani, după 10 ani de drumuri între Franța și țara noastră. Aici, s-a îndrăgostit de o româncă și, împreună, și-a făcut o familie. Mai mult, a transformat un atelier de tâmplărie în muzeu de fotografie. Accesul e gratuit pentru toți cei care vor să vadă imagini vechi
cu copii în port tradiţional şi leagănele trase de cai, de la târgurile din sate.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„Eu aşa zic e poate cel mai mic muzeu din lume, dar cel mai mare din Moeciu de Sus, pentru că e singur. Dacă mă întreabă cineva ce îmi place eu zic îmi place faptul că nu ştiu niciodată ce va fi a doua zi. E aşa o efervescenţă, tot timpul e ceva noi, e aşa foarte viu. Şi când mă întrebi ce nu îţi place în România eu răspund… Nu ştiu ce va fi a doua zi”, a spus Leurent.

Pentru alții, visul românesc vine la pachet cu multe piedici. Italianul Ivan Mazocco a venit în Craiova acum patru cu afaceri. Și-a deschis un restaurant care a mers foarte bine. Acum are două, dar birocrația nu îl lasă să respire.

„De exemplu, autorizația de funcționare, eu am subînchiriat aici și am trebuit să fac o modificare și în primărie.Dar, sunt doi ani și jumătate de când sunt aici, iar primăria nu m-a chemat. Sunt sigur că hârtia pe care am depus-o trebuie să urce primul etaj, două ștampile, coboară două etaje…. Dar, s-a pierdut pe aici. Chiar statul creează probleme. (…) Niște controale care sunt permanente, fixe. Pompierii, ITM… eu înțeleg, sunt persoane care nu sunt în regulă, merită. Dar, dacă ai intervenit o dată, nu trebuie ca după o săptămână să apară din nou.Nu suntem dușmanii statului”, a declarat Ivan Mazocco.

Ca Laurent și Ivan sunt mii de europeni, care au parte de aceleași bucurii și supărări ca și tine. Ei sunt cei care au ales să se integreze în România.