- Tinerii întâmpină dificultăți în găsirea unui job din cauza lipsei de experiență practică și a consilierii de carieră în școli.
- Angajatorii oferă internshipuri și oportunități de formare, dar numărul locurilor de muncă entry-level rămâne limitat.
- Lipsa consilierii profesionale face ca mulți tineri să nu știe ce carieră să urmeze sau ce joburi sunt disponibile în zona lor.
Ai carte, ai parte! Dar cât de simplu e pentru tinerii români să-și găsească un job? Și așa cum ne-am obișnuit nu totul este roz: rata șomajului în rândul tinerilor este mai mare decât media națională. Diplome și studii superioare au! Dar mulți dintre ei întâmpină provocări semnificative în a intra pe piața muncii.
Angajatorii cer adesea experiență chiar și pentru posturile entry-level, lucru mai dificil pentru tinerii ieșiți de pe băncile școlii.
Advertisment
Ce ar trebui să facă tinerii pentru a-și crește șansele de angajare pe o piață muncii tot mai competitivă?
„Cred că ceea ce trebuie făcut este să se câștige experiență. Dar, desigur, în timpul studiilor sau înainte de a le termina, acest lucru este destul de dificil. Așadar, trebuie să învățăm de la țările din jur, din Europa de Vest sau Statele Unite, unde orice tip de experiență de lucru contează. Chiar dacă este vorba de asociații studențești, proiecte, implicarea în diverse cauze și organizații, colaborarea cu acestea în timpul școlii oferă experiența necesară, care poate fi folosită într-un CV pentru primul job.
Sigur că, da, ceea ce învățăm teoretic sau practic în școală este absolut necesar, dar nu suficient. Cât despre angajatori, aceștia organizează de mulți ani internshipuri și oferă oportunități prin care tinerii, care au competențele și pregătirea necesară, pot învăța și lucra chiar din timpul școlii. Dar, evident, acest lucru nu este valabil pentru toți, pentru că vorbim de numere mari. Angajatorii fac tot ce pot, deși întotdeauna este loc de mai bine. Ei organizează aceste internshipuri și cursuri, oferind oportunități de angajare pentru poziții entry-level, deși locurile de muncă sunt destul de limitate în prezent, din cauza dificultăților economice.
Recomandări
În ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor, acesta nu se datorează doar faptului că este dificil să își găsească un job la începutul carierei, ci mai ales lipsei de consiliere profesională în școli. Tinerii nu știu în ce direcție să se îndrepte, ce să pregătească pentru joburile dorite sau ce oportunități de angajare există în zona lor. Nu știu la ce sunt buni sau ce le-ar plăcea să facă. Aceste dileme, fie că vorbim de licee tehnice sau de facultăți din orașele mari, pot fi rezolvate doar prin consiliere profesională, care, din păcate, lipsește atât în liceu, cât și în facultate”, a declarat pentru Aleph News, Oana Botolan, expert HR.
Citește și
- Noua variantă a virusului Covid, XEC, începe să se răspândească în Europa. Ce trebuie să știi
- Sir Elton John a devenit EGOT la Premiile Emmy. Cine au fost marii câștigători ai serii
- Stephane Sejourne este nominalizat de Macron ca noul Comisar European. Thierry Breton a demisionat
Partenerii noștri