• Laleaua pestriţă creşte doar în câteva locuri din ţara noastră.
  • Turiştii vin în pădurea de la Dăneşti să facă poze cu lalelele.
  • Laleaua pestriţă este una dintre cele peste 200 de plante protejate prin lege.

Primăvara face spectacol la Gorj. La propriu. În pădurile de acolo, găsești peisaje cum numai în basme ai auzit.

Poți admira „Laleaua pestriţă”, denumită şi Floarea de Şah. Romică Prodea este de 40 de ani pădurar în Dănești. În fiecare primăvară, cea mai importantă misiune a sa este să păzească laleaua pestriţă. Floarea e considerată monument al naturii şi nimeni nu are voie să se atingă de ea.

Romică Prodea, pădurar: “Pe o suprafaţă de 162 de hectare este această floare care este declarată monument al naturii.(…) 24 din 24 ne facem cu rotaţia ca să putem să putem să păzim în bună regulă şi să nu fie rupte.”


Nicoleta Tucă, inginer horticol: “La noi în ţară, creşte în zonele cu o umiditate excesivă, în zone sălbatice, unde nu poate fi atinsă de piciorul omului.(…) Este o plantă care creşte prin bulbi,bulbii fiind otrăvitori, conţinând un alcaloid puternic.”

Adrian este pasionat de fotografie. În fiecare primăvară aşteaptă cu nerăbdare să înflorească lalelele pentru a le surprinde în imagini.

Chiar dacă nu are voie să rupă florile, Marioara străbate şi ea, de vreo 4 ani, cam 60 de kilometri, doar pentru a admira peisajul multicolor din pădure.

Adrian Urbanek, turist: “E timp de fotografie şi pe timp de ploaie, de…Mai ales acum contrastele astea îs foarte frumoase în oglinda apei.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Marioara Babu, turist: “Mi-aş dori să am, sigur. Să le vezi în fiecare zi. Dar ştiu că nu rezistă şi le-aş face mai mult rău. Cred c-ar suferi la mine în vază. Aici e locul lor. Aici ele sunt pline de viaţă, vesele.”

Doar 10 zile stă înflorită laleaua pestriță. În România, creşte doar în câteva zone din Gorj, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Vaslui şi Timiş. Cei care rup sau distrug florile ocrotite riscă amenzi între 3.000 şi 7.500 lei.