• Cele mai multe cupluri s-au format în mediul online, arată un nou studiu Stanford.
  • Se pare că oamenii se cunosc cel mai bine în spatele ecranelor.
  • „Relațiile online mută trăirile, viața personală a oamenilor, din ce în ce mai mult într-o dimensiune imaginară”, susține Marius Luican, sociolog.

Este o alegere sau mai degrabă un trend?

„Este vorba de vremuri noi, soluții noi. Vremurile arată foarte diferit, gândiți-vă prin câte transformări am trecut în ultimii zeci de ani. În occident e deja un fenomen foarte solid împământenit și platformele online oferă soluții din ce în ce mai inedite de la an la an. În occident, majoritatea cuplurilor se formează în zona online și când spunem „se formează” cred că mai degrabă se cunosc, pentru că cuplul adevărat se formează tot în zona offline, dar oamenii sunt din ce în ce mai ocupați, oamenii ies din ce în ce mai puțin în mediul social”, explică Marius Luican.

„Pandemia a afectat mult procesul ăsta de gândiți-vă numai cât are atâta avut HoReCa de la noi și din alte părți de suferit din reducerea obiceiurilor sociale ale consumatorilor și în interacțiunea socială în esența ei. Mediul online devine o soluție, site-urile devin din ce în ce mai specializate. Există site-uri matrimoniale în occident care sunt conectate cu Linkedin, care oferă niște posibilități de monitorizare a persoanei respective, de documentare asupra persoanei respective. Rezolvă o prima etapă, evident, cea mai mare dificultate: oamenii ocupați cu serviciul, cu responsabilitățile și cu un program foarte încărcat. Această metodă e menită să-i ajute să cunoască și alți oameni, pentru că în ziua de azi asta este prima problemă”, completează Marius Luican, sociolog.

„După, relația trece în altă etapă, în cea de interacțiune și aici online-ul oferă din un ajutor către cei doi protagoniști. Doar că și online-ul trebuie din ce în ce mai mult de aici încolo înlocuit de contactul fizic, de discuția, de interacțiunea fizică și așa mai departe”, spune Marius Luican.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Care sunt avantajele și dezavantajele formării cuplurilor online în
comparație cu întâlnirile clasice, face to face?

„Eu întotdeauna spun că relațiile online mută trăirile, viața personală a oamenilor, din ce în ce mai mult într-o dimensiune imaginară. Nemaiexistând contactul direct sau fiind atât de mult suplinit de online, fiecare dintre cei doi încep să-și imagineze ceea ce și-ar dori despre partener și de aici evident riscurile, posibilitatea ca acea relație să nu funcționeze”, a adăugat Marius Luican.

„Aș spune că o relație începe să funcționeze în momentul în care nu e vorba de nevoile tale, ci de dorința de a-l face fericit pe cel din fața ta. Din păcate, online-ul pleacă de la o nevoie a persoanei respective, o nevoie fizic”, a declarat Marius Luican, sociolog, pentru Aleph News.

Citește și