• Reducerea caloriilor cu 30% scade riscul bolilor cronice și diabetul de tip 2, arată studiile.
  • Cercetătorii cred că „restricția calorică” ar putea fi cheia unei bătrâneți sănătoase.
  • C. Mărgărit: Foamea este un mecanism complex prin care corpul anunță că are anumite nevoi.
  • Medicii spun că o dietă echilibrată în fibre și proteine duce la o viață longevivă.
  • Studiile despre alimentație sunt făcute pe maimuțe deoarece împărtășesc 93% din ADN-ul uman.

Hipocrate, părintele medicinei, spunea că mâncarea în exces nu e niciodată o idee bună.
Și ghici ce? Așa e! Studiile arată că restricția calorică poate avea efecte incredibile asupra longevității tale.

Așa că…poate e timpul să îți reinventezi farfuria.

Studiile arată că dacă mănânci puțin, trăiești mai mult. Este mit sau realitate?

„Este parțial mit, parțial realitate. De la vârsta adultă, într-adevăr, studiile făcute pe diverse animale de laborator au constatat că o restricție calorică, deci aportul unei cantități mai mici de energie, prelungește viața. 

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Și nu doar caloriile în sine, contează și anumiți aminoacizi, anumite tipuri de zaharuri, de grăsimi. Deci ideea generală ar fi să mâncăm mai puțin și, într-adevăr, asta ne poate ajuta să reducem apariția unor boli ale omului modern.

De asemenea, ne poate ajuta să păstrăm intact ADN-ul nostru, care este, până la urmă, tiparul după care suntem construiți”, a declarat Cristian Mărgărit, nutriționist, pentru Aleph News.

Câte mese sau câte calorii ar trebui să mâncăm zilnic astfel încât să ne încadrăm în acea „marjă” care ne influențează longevitatea?

Această metodă diferă, bineînțeles, de la persoană la persoană în funcție de consumul energetic, de cât efort fizic depunem și se poate face în două feluri. Ori mâncăm mai puțin la fiecare masă, ori practicăm post-intermitent, care și el se poate solda cu o restricție calorică.

De asemenea, trebuie să avem grijă ca, în același timp, să oferim corpului nostru nutrienții esențiali de care el are nevoie. Proteinele, grăsimile esențiale, anumite fibre, poate și anumiti carbohidrati, vitaminele, mineralele.

Și în același timp este, de fapt, reducerea caloriilor goale. Deci nu mai are loc zahărul, nu mai au loc prăjelile, nu mai are loc pâinea. 

Restricția calorică presupune, practic, selectarea unor superalimente care să aducă acești nutrienții esențiali, dar cu foarte puține calorii, cu cât mai puține calorii”, a declarat Cristian Mărgărit, nutriționist, pentru Aleph News.

Citește și