• Medicii si asistentele au fost singurii care au luptat corp la corp cu un virus necunoscut.
  • Mulţi dintre ei nu au avut echipamente de protecţie.
  • Ca să oprească răspândirea virusului, multe spitale din Spania au închis toate secțiile și au creat paturi pentru bolnavii de Covid-19.

Mihaela Mănescu este medic pediatru într-un spital privat din regiunea Madrid, unde lucrează de 15 ani. Cel mai greu i-a fost în martie şi aprilie, când sute de oameni erau internaţi zilnic cu simptome grave. Aproape toate secţiile au fost transformate în zone de tratament pentru pacienții cu Covid-19, iar medicii de la alte specializări s-au înrolat alături cu colegii lor de la Medicină Internă.

Anesteziștii au preluat sarcinile medicilor de gardă, iar asistentele făceau tot posibilul ca să-i liniștească pe pacienți și pe rudele lor.Pe lângă lupta cu virusul, medicii au găsit timp să facă şi clipuri muzicale pentru rudele bolnavilor. Reţelele sociale au fost pline de mesaje de încurajare, iar spaniolii au știut să le răspundă eroilor din spitale cu aplauze și lacrimi, în fiecare seară, de la balcoane.

Spania a trecut marele hop şi are acum 124 de infectari zilnice, 4 morți și peste 50 de focare active.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Manuela Mănescu – medic pediatru la Madrid:A fost o situație ca de război, la un moment dat. Chiar nu știam ce se întâmplă. Şi acum când mă gândesc mi se ridică părul pe spate, cum zicem noi. Nu ştii ce să faci. Cui să-i dai primul ajutor mai repede. Acestea au fost momente complicate. Iar aspectul emoţional… Tulbură foarte mult în situaţii în care pacienţii mor singuri. Dar noi i-am însoţit cât am putut de mult pe cei care erau singuri“.

Autor: Felix Damian