• Una din cele mai mari comunități de romi din Europa își strigă nemulțumirea privind condițiile de trai în vreme de pandemie
  • „Nici câinii nu pot trăi așa“, spune o femeie, într-un reportaj BBC
  • Locuitorii povestesc că nu au apă, electricitate și drumuri, în schimb au parte doar de mizerie și noroi
  • În vreme de Covid-19, respectarea măsurilor sanitare este imposibilă, iar „aceste comunități abandonate se chinuie să supraviețuiască

Comunitățile de romi sunt unele dintre cele mai marginalizate din Europa, scrie BBC, în urma unui reportaj făcut de corespondentul Jean Mackenzie în Bulgaria.

Peste 10 milioane de oameni trăiesc în mare parte în sărăcie, în așezări supraaglomerate, iar pandemia a devastat multe dintre aceste comunități, fiind și mai mult marginalizate de societate.

Deși, de obicei, locuitorii din comunitățile de romi sunt reticenți când vine vorba să lase jurnaliștii să „le calce pragul“, Jean Mackenzie a fost invitata celor din Sliven, Bulgaria. Acolo, 25.000 de oameni trăiesc în mizerie. Comunitatea lor este separată de restul orașului de o cale ferată, iar de când a început pandemia, autoritățile locale au blocat pasajul care făcea legătura între cele două zone.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Acum, în vreme de Covid-19, respectarea măsurilor sanitare recomandate de autorități, pentru prevenirea infectării cu coronavirus, este imposibilă, iar „aceste comunități abandonate se chinuie să supraviețuiască“, spune reporterul.

În plus, locuitorii povestesc că nu au apă, electricitate și drumuri, în schimb au parte doar de mizerie și noroi: „Din cauza virusului ar trebui să avem grijă la igienă, dar cum să facem asta dacă aici e plin de gunoaie și noroi?“.

Nici măcar câinii nu pot trăi în aceste condiții oribile. Canalizare nu există, nu avem toalete, oamenii își aruncă mizeria de la toaletă afară“, strigă o femeie.

Oamenii spun că statul nu-i consideră cetățeni și că i-a abandonat complet. Adulții nu își mai găsesc un loc de muncă, sprijin material nu primesc, deși statul le-a promis asta, iar copiii care mergeau la școală au rămas fără o masă caldă, pe care o primeau în fiecare zi în timpul orelor. Nici acces la educație nu au, pentru că cei mai mulți nu au internet, deci nu pot participa la orele online.

Când vorbim despre problemele noastre, ceilalți oameni spun că exagerăm. Dar nu, noi chiar trăim în junglă. Mă simt izolat de restul lumii doar pentru că sunt rom“, mărturisește un tânăr. El atrage atenția că „oamenii nu se pot proteja aici. În caz că ai nevoie de o ambulanță, ambulanțele nu pot intra“.