• O femeie care a fost în Marina Militară a fost diagnosticată cu o afecțiune rară care face ca ea să leșine de fiecare dată când se ridică în picioare.
  • Lyndsi Johnson, în vârstă de 28 de ani, petrece acum 23 de ore în pat și nu poate sta în picioare mai mult de trei minute.
  • Tânăra în vârstă de 28 de ani suferă de o afecțiune cunoscută sub numele de Sindromul Tahicardiei Posturale (PoTS).

O femeie care a fost în Marina Militară a fost diagnosticată cu o afecțiune rară care face ca ea să leșine de fiecare dată când se ridică în picioare. Lyndsi Johnson, în vârstă de 28 de ani, care a lucrat anterior ca mecanic diesel pentru aviație, petrece acum 23 de ore în pat și nu poate sta în picioare mai mult de trei minute.

Tânăra în vârstă de 28 de ani suferă de o afecțiune cunoscută sub numele de Sindromul Tahicardiei Posturale (PoTS), ceea ce înseamnă că de fiecare dată când se ridică sau se așează, ritmul cardiac se accelerează, ceea ce Lyndsi numește, o alergie la gravitație.

Tânăra leșină de până la 10 ori pe zi

Afecțiunea ei este atât de severă încât leșină de până la 10 ori pe zi și se poate ridica doar pentru a mânca sau pentru a face duș. A început să sufere de dureri abdominale și de spate în octombrie 2015, iar simptomele s-au agravat treptat, ceea ce a determinat-o să meargă în mod repetat la medic, înainte de a fi diagnosticată în februarie 2022.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Acum ia medicamente, iar Lyndsi leșină de trei ori pe zi, dar tot nu poate face prea multe pentru ea însăși și trebuie să se bazeze pe soțul ei, James, în vârstă de 30 de ani, care o îngrijește.

Lyndsi, din Bangor, Maine, SUA, a declarat: Sunt alergică la gravitație – pare o nebunie, dar este adevărat. Nu pot sta în picioare mai mult de trei minute fără să mă simt leșinată, să mi se facă rău sau să leșin. Mă simt mult mai bine dacă stau întinsă. Stau în pat toată ziua – până la 23 de ore pe zi. Nu m-am gândit niciodată că, la 28 de ani, voi fi nevoită să folosesc un scaun de duș. Nu mai pot ieși din casă. Nu există leac, dar sunt atât de recunoscătoare pentru James și pentru ceea ce am.”

Lyndsi a început să se simtă rău pentru prima dată în timp ce lucra în marina de peste ocean. Simptomele ei au continuat și s-a luptat cu dureri cronice, dar medicii nu au putut să își dea seama ce era în neregulă.

În mai 2018, a fost externată din armată din motive medicale din cauza bolilor sale. Șase luni mai târziu, a început să aibă dureri abdominale severe și a început să vomite în proiectile.

A fost atât de rău încât țipam de durere, iar vărsăturile erau în stilul The Exorcist”, a spus Lyndsi. Dar medicii tot nu au reușit să afle ce era în neregulă, iar Lyndsi a continuat să se lupte cu boala.


A fost chiar spitalizată de mai multe ori în ultimii ani, dar i s-a spus că probabil anxietatea era cauza simptomelor sale. În octombrie 2020, Lyndsi a leșinat într-un lift în timp ce se îndrepta spre o programare la spital.

A fost foarte înfricoșător”, a spus ea. Leșinul meu s-a înrăutățit de acolo. Leșinam peste tot – eram la cumpărături la supermarket și trebuia să mă așez pentru că mă simțeam leșinată sau la sala de sport.”

Lyndsi a trebuit să nu mai conducă și se chinuia chiar să se aplece fără să se simtă amețită. Vomitam atât de mult încât inima mea începea să aibă intervale QT prelungite și ajungeam la spital pentru monitorizare cardiacă”, a spus Lyndsi.

În cele din urmă am reușit să vorbesc cu un alt cardiolog care a recunoscut că aș putea avea PoTS”. Lyndsi a făcut un test de înclinare în februarie 2022 – care măsoară ritmul cardiac, tensiunea arterială și oxigenul din sânge și a fost diagnosticată oficial cu PoTS.

Am fost atât de recunoscătoare că am știut în sfârșit ce era în neregulă cu mine, astfel încât să pot fi tratată”, a spus ea.

Lyndsi a redus leșinul la trei ori pe zi

Lyndsi ia acum betablocante, ceea ce a redus leșinul la trei ori pe zi și a ajutat-o cu greața. Încă nu pot face nimic cu adevărat”, a spus ea. Nu pot face treburi casnice și James trebuie să gătească, să facă curat și să mă ajute să fac duș și să mă spăl. Am petrecut săptămâni întregi fără să mă spăl pe dinți pentru că mă face să mă simt groaznic. Dacă pregătesc o masă pentru mine și James, atunci voi sta în pat fără să pot face nimic în următoarele trei zile.”

În ciuda bolii sale, Lyndsi speră să se mute din apartament într-o casă pentru a putea petrece timp afară. Dacă stau întinsă mă simt bine, dar imediat ce mă ridic în picioare, sunt amețită și leșin”, a spus ea.

A trebuit să mă adaptez cu adevărat la această nouă viață și să mă obișnuiesc cu ea. Folosesc ajutoare de mobilitate și asta mă ajută foarte mult. Sunt recunoscătoare pentru ceea ce am, nu mai pot face multe lucruri pe care le puteam face înainte, dar acum m-am împăcat cu asta.”